Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не сме унищожили археология

| обновено на 26.06.17 в 15:36

Твърдението на археоложката Росица Миткова, че след строителни дейности изцяло е заличен целия културен пласт на Плоската могила, която датира от 5000 години преди Христа, предизвика проверка от специална комисия на Министерството на културата.

Обектът се намира в район „Северен“ на „Брезовско шосе“ 155 и на негово място инвеститорът Захари Тошев вече е започнал строеж, твърдеше Миткова, когато подаваше сигнал на телефон 112 през миналата седмица. По темата допълваме още две гледни точки на Ральо Ралев, кмет на „Северен“ и на Захари Тошев, инвеститор на обекта.

 

Първо искам да уточня, че нашия строителният обект не се намира на булевард „Брезовско шосе“ 155, а е на „Брезовско шосе“ 176. Той не попада в никакви граници на археологически паметници. Затова ние сме извършвали изкопните работи по всякакви законни разрешителни, без да е имало нужда от наблюдение от археолог. И не сме се натъквали на някакви такива археологически находки, както се твърди. Г-жа Миткова не е присъствала там на самите изкопи, когато са ставали, заяви Захари Тошев в интервю за Радио Пловдив.

Той подчерта, че няма информация за сигналите, които са подавани през 2006 година от археолозите.

Няма как да знаем какво точно е ставало през 2006 годзина. Заради този медиен шум, който се вдигна, се постарахме да проверим. И тогава също този имот не е попадал в тази Плоска могила. Но идва някой и казва „Тук се намира могила – спрете да копаете!”. Тя казва, че могилата е на 100 м, после на няколко метра – и така..., обясни Тошев.

Районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев заяви, че е право на Росица Миткова да подаде сигнал в прокуратурата.

Общо взето - не някои археолози, една единствена археоложка твърди, че в рамките на този обект се намира Плоската могила - тази въпросната Миткова. Според началника на същата госпожа Миткова строежът е извън всякаква охранителна зона. Ние извършихме и своя проверка. Добре е да се знае, че тази Плоска могила се намира от другата страна на „Брезовско шосе“. И между тази сграда и онази могила има поне 4- 5 сгради, които са по-близки до нея. Така че при самото издаване на самото строително разрешение през 2016 г. е преценено, че е извън санитарно-охранителната зона„ По тази причина не е назначен археолог. Това е преценка на покойния вече главен архитект на гр. Пловдив арх. Румен Русев, обясни Ралев.

Той е категоричен, че не е възможно да има грешка. Този обект не попада в санитарно-охранителната зона, тя си я има зоната. Разберете – „Брезовско шосе“ дели могилата и строежа. Така че санитарно-охранителната зона доколкото ни запознаха, минава през Брезовско шосе, така че там няма казус дали е санитарно-охранителна зона или не. В тази връзка ние се свързахме със строителя. Инвеститорът не го познавам, помолихме строителя на добра воля да спре строежа и той наистина спря строежа. Нямаме правомощия да отменяме заповеди на висшестоящи органи, т. е. разрешение на висшестоящи органи, какъвто се явява в случая Община Пловдив, но е факт, че след като помолихме строителя, веднага спря строителните работи. Това, което беше като информация от Министерството на културата и те поеха ангажимента, че днес ще има комисия от техния инспекторат, който да прецени дали има археологически находки и какво трябва да се предприеме. Сега от вас чух, че в петък е имало такава  комисия, аз лично не съм уведомен, допълни още Ральо Ралев.

Инвеститорът Захари Тошев допълни, че повече не може да си позволи да стопира строителните дейности. Защото аз постоянно търпя загуби от медийния шум и заради това, че сме спрели на добра воля. Аз нямам никаква заповед за спиране, която да е подписана от някой. Спрели сме на добра воля до днес, заяви Тошев и подчерта: „Не съм готов да работя заедно с археолози, защото при мен всичко е законно – могилата е далеч, просто няма за какво да работя заедно с археолози. Ако е имало нужда то е щяло да бъде записано в строителното разрешение, аз щях да си сключа договор с тях, но такова нещо не е имало, така че ако това трябва да го направя - аз го считам за един рекет. Защото би трябвало да се запознаете – археолозите сключват договори, за които заплаща инвеститора и те да копаят години наред за нещо, за което не се знае дали изобщо го има, защото всичко е минало, всичко е приключило. При нас е нямало нищо, ако е имало нещо – щяхме да ги уведомим. Като всеки се опасявам да няма някаква санкция, но не виждам по каква причина ще има някаква санкция. Абсолютно съм изряден – с документи, с всичко“.

Интервютата с Ральо Ралев и Захари Тошев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31