ОК за безкасовите плащания, но без натиск и тавани

Драстично ограничение на плащанията кеш още от 1 август тази година прие на първо четене Народното събрание с промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, прокарани чрез поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 


Различни статистики показват, че българите са скептични към безкасовите плащания, предпочита кеш за разлика от европейските практики, където плащането в брой е все по- голяма рядкост.

Икономическият анализатор Стоян Панчев коментира, че това е нормално като се има пред вид обременената банкова памет на българите.

По думите му недоверие се създава и към модела на натиск, на директива, а не на стимули за плащане с банкова карта, например.

Аргументите "за" и "против" чуйте в интервюто.


Още от категорията

Противоречиви очаквания за бизнеса у нас през 2020 г.

Българската стопанска камара представи годишното си проучване за състоянието на бизнес климата през 2019-а и очакванията за следващата година. Оценката тази година от проведената анкета е по-добра от миналогодишната. Но очакванията са с известен спад на дела на оптимистите, това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитър Бранков,..

публикувано на 16.12.19 в 15:54

ДБ и СП за заема от 120 млн.лв. - може, но трябват отговори

"Демократична България" и "Съюз за Пловдив" смятат, че поемането на общински дълг е възможен управленски инструмент, но настояват за отговори за условията на кредита и проектите, които ще се финансират с него. Според Йордан Иванов от ДБ митът за близостта на кмета с премиера е разбит на пух и прах, защо новината за кредита от 120 млн. лв. бе..

публикувано на 16.12.19 в 15:32

ВМРО е против Пловдив да тегли заем от 120 млн. лева

От ВМРО – Пловдив се обявиха против тегленето от общината на 120-милионен заем.  „Твърдо смятаме, че ако има такова намерение за теглене на такъв голям кредит, то парите трябва да отидат само за вече готови проекти, приоритетни за управленската програма на кмета“ – заяви председателят на партията в Пловдив Борислав Инчев. Той допълни, че..

публикувано на 16.12.19 в 14:01

Данъчни облекчения и нови зали в Европейския град на спорта

Строителство на две нови спортни зали, повече от 150 събития и данъчни облечения за семейства, чиито деца спортуват предвижда община Пазарджик за следващата година, когато градът е „Европейски град на спорта“ . Асоциацията на европейските градове и столици на спорта в Европарламента ни отличи заради усилията на през последните години,..

обновено на 16.12.19 в 12:03

На пазара на месо фермерските пазари са дискриминирани

Организаторите на фермерските пазари поискаха от Българската агенция по безопасност на храните да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси. Тя беше спряна през лятото, за да се ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете.  Изразяваме несъгласие с тази заповед,  защото тя е неоснователна. Всички производители,..

публикувано на 16.12.19 в 11:13