Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ОК за безкасовите плащания, но без натиск и тавани

Драстично ограничение на плащанията кеш още от 1 август тази година прие на първо четене Народното събрание с промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, прокарани чрез поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 


Различни статистики показват, че българите са скептични към безкасовите плащания, предпочита кеш за разлика от европейските практики, където плащането в брой е все по- голяма рядкост.

Икономическият анализатор Стоян Панчев коментира, че това е нормално като се има пред вид обременената банкова памет на българите.

По думите му недоверие се създава и към модела на натиск, на директива, а не на стимули за плащане с банкова карта, например.

Аргументите "за" и "против" чуйте в интервюто.


Още от категорията

Бизнесът е обречен без механизъм за компенсиране

"Ако решението на Комисията по бюджет и финанси не бъде променено след гласуване в зала на дългосрочен механизъм за компенсиране небитовите потребители, последствията за всички български граждани и за цялата икономика ще бъдат необратими. Това ще означава, че от 1 юли цената на еленергията за небитовите потребители ще бъде два пъти и половина..

публикувано на 30.06.22 в 11:16
Любомир Стефанов

Не е изключено да се стигне до поредица предсрочни избори

Политологът Любомир Стефанов заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив, че наблюдаваме последната крачка към предсрочните избори в България. Според него независимо дали БСП ще промени позицията си за преговори за съставяне на нов кабинет с мандата на ПП, не е ясно как ще бъде формирано управленско мнозинство в НС. „Не виждам как може..

публикувано на 30.06.22 в 10:18

Вероятността за нов стабилен кабинет не е много голяма

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Росен Костурков заяви в интервю за Радио Пловдив, че вероятността за съставянето на нов стабилен кабинет, в рамките на това Народно събрание, не е много голяма. „И това няма връзка с вчерашните събития. По принцип така стояха нещата. Знаете, че след оттеглянето на четвъртия коалиционен партньор – ИТН,..

публикувано на 30.06.22 в 09:53

Френското предложение за РСМ е поета отговорност

Конкретен пример от Пловдив за сближаване на децата от България и Република Северна Македония – група от тях заедно ще рисуват под надслов „Малък Монмартър“.  Събитието се организира от Фондация „Българска памет“, а повече за двустранните отношения и кой е верният път ще говорим с председателя на организацията д-р Милен Врабевски . Той каза, че..

публикувано на 30.06.22 в 09:52

Въпросът в държавата е "Има ли пилот в самолета"

В интервю за предаването „Ден след ден“ проф. д-р Пламен Киров, който е бивш конституционен съдия и настоящ ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Свети Климент Охридски" коментира  решението на министър-председателя в оставка да изгони от България 70 руски дипломати. Според него би могло да се направи асоциация с..

публикувано на 29.06.22 в 16:53