Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ОК за безкасовите плащания, но без натиск и тавани

Драстично ограничение на плащанията кеш още от 1 август тази година прие на първо четене Народното събрание с промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, прокарани чрез поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. 


Различни статистики показват, че българите са скептични към безкасовите плащания, предпочита кеш за разлика от европейските практики, където плащането в брой е все по- голяма рядкост.

Икономическият анализатор Стоян Панчев коментира, че това е нормално като се има пред вид обременената банкова памет на българите.

По думите му недоверие се създава и към модела на натиск, на директива, а не на стимули за плащане с банкова карта, например.

Аргументите "за" и "против" чуйте в интервюто.


Още от категорията

Трети фолклорен събор край теснолинейката

Най-високата жп гара на Балканите - Аврамово, е домакин на Трети национален събор на народното творчество и приятели на теснолинейката.  Съборът е под мотото "С хора и песни край релсите тесни".   Началото е от 13 часа, след като пристигнат основните влакови композиции по теснолинейката от Септември и от Добринище. През деня ще се движат 10..

публикувано на 08.08.20 в 09:32

Пари има достатъчно, мерките трябва да се актуализират

„В моментна сме в безпрецедентна ситуация в България и в целия свят. Това е една комбинация от заболяване – Ковид-19, плюс икономически и финансови проблеми. Няма готова рецепта  в нито една държава за справяне със ситуацията“ Това заяви  финансистът Румен Гълъбинов. Той подчерта, че това налага нещата да се следят внимателно и да се взимат..

публикувано на 07.08.20 в 11:30

Хората търсят новата опция "на резервната скамейка"

"Това, което генерално се случи в страната е, че премиерът Борисов изчака да намалее напорът на протестите и той намаля. На такъв етап обикновено протестът се опитва да се радикализира и тогава има две опции – или да свали Правителството, или да се маргинализира. Преди изказването на Борисов протестът беше тръгнал точно в тази посока".Това..

публикувано на 07.08.20 в 10:40

Правителството трябва да изкара пълен мандат

В структурите, а и на ниво на областните координатори на ГЕРБ не виждаме никаква логика във вариант правителство без Бойко Борисов. Още повече, че след няколко месеца ще има редовни избори. А и на фона надействията на това правителство през годините, няма обективна причина за такова действие. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Тотев,..

обновено на 06.08.20 в 14:09

С над 40% спад на туризма в Пловдив заради Covid-19

Пловдив трябва да развива определени видове туризъм, заяви вицепремиерът Марияна Николава днес в общината. Тя посети кмета Здравко Димитров и представителите на туристическия сектор.  "В културната столица освен туризъм за историческите важни обекти трябва да се заложи и над поклоннически и шопинг туризма. Също така важен занапред ще е и..

обновено на 06.08.20 в 14:08