Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците в Смолян решават за строежа на мини ВЕЦ

Разглеждат за втори път проекта за бюджет на общината

| обновено на 29.06.17 в 11:10

Общинският съвет в Смолян ще гледа искането за одобряване и издаване на разрешително за строеж на мини водно-електрическа централа близо до автогарата. 

Проектът предвижда Мини ВЕЦ „Чинара“ да е в дерето, до сградата на бившето предприятие “Слънце”, на метри от къщите. Точката е последна в дневния ред на днешната сесия на общинските съветници. 

Предложението се внася за трети път, след като с решения от 2015-та и 2016-та година местният парламент отказва да одобри строежа на водната централа. Инвеститорът Росен Багрянов, собственик на фирма “Чинара – 2000”, обжалва, но съдът потвърждава решението на Общинския съвет. 

Сега обектът отново е в дневния ред на съветниците. В общината е внесена подписка от над 100 протестиращи жители на Смолян. Те са против строителството в зона, за която е доказано, че е свлачище, опасяват се и от шум, вибрации и вредни лъчения. Живеещите в района на автогарата организираха няколко мирни протеста. Представители на протестиращите ще присъстват на сесията на местния парламент.

Община Смолян вече половин година работи без приет за 2017-а бюджет. Той обаче ще бъде внесен повторно на заседание на Общинския съвет.  

Проектът за бюджет на Община Смолян ще се разглежда втори път, след като през месец януари тази година съветниците го отхвърлиха с гласовете на мнозинство от опозицията БСП и коалиция "За развитие на Община Смолян". 

В закона е казано – като няма приет бюджет, общинска администрация работи по еквивалент бюджет от предходна година. Бюджет 2016-а и бюджет 2017-а е с много малка разлика в диапазона като крайни цифри, обясни заместник-кметът по финансите Венера Аръчкова как функционира общината без бюджет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Описват щетите от пожара в Отец Паисиево

Днес в калояновското село Отец Паисиево започва описването на щетите от големия пожар, при който изгоряха 30 къщи във вилната зона.  На заседание на общинския съвет ще се обсъди и предложение на администрацията за финансово подпомагане на пострадалите от местния бюджет. 

публикувано на 24.07.24 в 07:59

Художествената гимназия в Смолян с изложба в Парламента

Изложба на ученици от 9 до 12 клас от Професионалната гимназия по приложни изкуства-Смолян ще бъде открита днес в Мраморното фоайе на Народното събрание. Изложбата, е  озаглавена "Родопа - люлка на таланти" и представя 28 живописни творби.  Целта на изложбата е да представи на широката публика творческите постижения на учениците и да подчертае значението..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Гореща сряда със следобедни дъждове, на места с градушка

И в сряда времето ще бъде топло, със слънчева сутрин и следобедни превалявания.  По обед и следобед от северозапад ще започне да се образува купеста и купесто-дъждовна облачност. Предимно над северозападната половина от страната ще има краткотрайни интензивни валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. Максималните температури ще са..

публикувано на 24.07.24 в 06:56

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49