Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И тази вечер Асеновград излезе на протест срещу ромската агресия

И тази вечер в Асеновград граждани излязоха, за да изразят недоволството си от проявите на агресия от страна на роми в града, които преди дни биха деца спортисти.

Около 2 000 протестиращи преминаха в шествие през центъра, скандираха около половин час на площада през Общината, след което се отправиха към ромската махала.

Пътят им беше препречен от плътен кордон от жандармеристи и полицаи в близост до полейското управление. След преговори и уверението от страна на организаторите, че протестът е мирен, шествието беше доупснато да се предвижи към ромската махала. 

Около 22 00 часа движението по улица "Цар Иван Асен II" беше спряно и хората се придвижваха по нея. Те стигнаха на километър от ромската махала, след което шествието приключи и хората се разотидоха мирно.

В снощния протест се включиха стотици жители на града, включително рокери и футболни фенове. Полицаи и жандармеристи не допуснаха навлизане в ромската махала. 

Повод за протестите стана конфликт в началото на седмицата между група роми и гребци, трениращи на язовира "40-те извора". Младите спортисти и техните треньори бяха нападнати, има пострадали, а девет души са задържани. 

Днес по обед с протестиращите се срещнаха вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов. По време на срещата хората поискаха повече сигурност, включително създаването на общинска полиция. Обявиха се и за спиране на притока на роми от други населени места, живеещи от години незаконно в местната махала, както и за справедливи наказания на участвалите в побоя над младите спортисти. 

Ще бъдем тук докато бъде решен проблема. Първо искаме да има мерки за безопасността на нашите деца. Тук ни доведе желанието да покажем, че имаме гражданска позиция, а не да си мислят, че безнаказано могат да правят каквото поискат. Управляващите трябва да видят, че обществото съществува и че от него зависят много неща. Тези хора трябва да бъдат интегрирани, но явно те самите не искат това. Това може да стане само чрез образование. 

Главния секретар на МВР Младен Маринов подчерта, че на задържаните са повдигнати обвинения. Продължава и разследването, като не са изключени и още арести. По думите му, при конфликта в началото на седмицата, полицаите са действали в рамките на възможностите си и са спазили закона. В това увери и вицепремиерът Валери Симеонов, който беше категоричен, че засиленото полицейско присъствие в Асеновград ще продължи толкова, колкото е необходимо. Ще има и проверки на незаконните постройки в махалата и на адресната регистрация на всички там, каза още Валери Симеонов. 

В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход по отношение на такива инциденти. Смятам, че всички сме на една и съща страна - на страната на българския закон, който трябва да бъде прилаган с цялата си желязна строгост и безкомпромисност.

Утре районната прокуратура ще внесе искане за налагане на постоянна мярка " задържане под стража" спрямо деветимата арестувани участвали в размириците. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Създадена е организация за овладяване на пожара в района на Беклемено, съобщават от МВР. Днес на помощ идват пожарникари, които се завръщат от гасенето на пожарите в Гърция, както и 40 военнослужещи с техника на армията. Припомняме, че остава в сила частичното бедствено положение в Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Големият пожар в района..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43