Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата и възрастните хора да не излизат навън от 13 до 17 часа

За опасно високите температури и как да се пазим от жегата – разговор с доктор Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар. Очаква се днес да стане топло до 41 градуса, код оранжев е за Пловдив и Пазарджик, за Смолян кодът е жълт.

Д-р Еленски подчерта, че горещините са обичайни за Пловдив, в България има четири ясно определени сезона. 

Температури над 40 градуса са се случвали и при разумно поведение не са опасни за здравето. Правилото гласи, че след 13 до към 17 часа трябва да се избягват по възможност всякакви дейности на открито, особено за деца и възрастни хора не трябва изобщо да се появяват на улиците.

Приемайте повече течности и ограничете физическата активност, посъветва д-р Еленски. Той обаче уточни, че сами си правим животът труден с тези вечни заплахи какви страхотии ще дойдат. 

Докторът обърна специално внимание за хората с високо кръвно наляган: Не предприемайте самостоятелно лечение и не решавайте, че кръвното налягане е паднало, или се е увеличило - така рискувате много сериозни проблеми.

Доктор Еленски коментира и предложението на НЗОК за промяна на Закона за здравното осигуряване, което предвижда лекарите да изписват само най-евтините лекарства, които се заплащат от касата. Той уточни, че навсякъде по света има ограничения, които се налагат от фондовете, а целта е да се регулират разходите.

Мен ме смущава факта, че здравната каса, която няма право на законодателна инициатива, огласява шумно намерението си да променя Закона за здравното осигуряване. Такава  техника законодателна в България не съществува. Ако Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса има някакви  идеи за ограничаване на разходите за лекарства, би трябвало те да бъдат споделени и обсъдени. Това ще е поредният опит за неумела управленска намеса, която няма да промени нещата по разходите за лекарства. Защото и в момента имаме задължението да информираме пациентите за най-евтиното лекарство от съответната химическа формула. Пациентите имат право да изберат кое да му изпишем – дали най-евтиното или най-скъпото. Дори да бъде променен този начин на изписване, при сегашния начин на изчисляване на сумата, която касата плаща - за касата няма никакво значение кое сме изписали - най-евтиното или най-скъпото от дадена химическа формула. Причината е, че сега касата определя цената, която заплаща на базата на най-ниската цена. Тоест - и за лекарство, което струва 2 лева и за лекарство, което струва 20 лв, но са с една и съща химическа формула, касата заплаща реимбурсацията към 2 лв, а не към 20 лева. Разликата се покрива от пациента, обясни доктор Еленски, който е участвал в две преходни комисии - за позитивния лекарствен списък и в комисията по реимбурсация.

Той смята, че в случая става въпрос за прилагане на механичен подход.

През всичките години не се намери нито ясно политика, нито ясна стратегия. През всичките години са се правили опити   да се намалят цените на лекарствата. Независимо, че отдавна е известно за икономически грамотните хора, че цената сама по себе си не е основният фактор, който определя разходите за лекарства. Никой не е проследил през всички тези години ясно и категорично  - какви са резултатите от провежданите скъпи лечения.Текстът  в прессъобщението е, че сме задължени да изписваме лекарство, което е с най-голяма икономическа ефективност. Но финансовата ефективност на едно лекарство не зависи само от цената му. Ако  едно лекарство е предписано не по показания, ако лекарството е с ниска ефективност, независимо от високата му цена, ако заболяването поначало не дава възможност за кой знае какво лечение, но медикаментите, които се изписват са скъпи, каква е икономическата ефективност? Икономическата ефективност е свързана с това - да постигнем някакъв резултат при разумна цена. Ако ние нямаме резултат от лечението – няма разумна цена. За липсващ резултат - разумна цена няма, обясни още доктор Кирил Еленски.

Цялото интервю с доктор Еленски можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17