Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълен обрат! Абитуриентът, убил жена на пешеходна пътека, влиза в затвора

| обновено на 03.07.17 в 19:50

Изненадващо и въпреки предварителните очаквания, Пловдивският окръжен съд наложи ефективна присъда на  ученика Асен Гюрганчев, който на 13 април прегази възрастна жена на пешеходна пътека и избяга. 

Той влиза в затвора за 2 години и 8 месеца, при първоначален общ режим. 

Освен това, младежът е лишен от право да управлява автомобил за 5 години. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Апелативния съд в 15-дневен срок. 

Първоначално, прокуратурата поиска условна присъда и отнемане на книжката за 6 години, при  стартиралия днес процес срещу абитуриента. 

В началото на заседанието  всички страни по делото – държавното обвинение, защитата на младежа и частните обвинители – роднини на загиналата, се съгласиха на съкратено съдебно производство. При тази процедура подсъдимият признава всички факти и  обстоятелства, признава се за виновен по всички обвинения и в замяна получава намалено наказание, с една трета под минимума. 

В тази връзка, прокурорът изтъкна  редица смегчаващи вината на абитуриента обстоятелства, сред които – инцидент по непредпазливост, пълни самопризнания и съдействие на разследването, чистото съдебно минало на младежа,  неговата младост, ученолюбие и добра характеристика. 

Освен това, загиналата Бонка Куманова също имала известна вина за катастрофата, тъй като всеки пешеходец и длъжен също да внимава при пресичане на пешеходна пътека, а пострадалата е „притичвала“ между платната на бул. „Шести септември“, посочи прокурорът. 

Затова държавното обвинение поиска присъда от четири и половина години затвор, съчетано с 6-годишна забрана за шофиране.  

Съобразно посочената процедура, тя би се преобразувала  в 3 годишна условна присъда с определен изпитателен срок.  

Във фаталната вечер на 13-ти април, десет минути преди 21 часа, 61-годишната жена пресичала зебрата до кино „Екоплекс“, когато Асен я връхлетл със скорост 67 км.ч., при максимално позволена 50 км.ч., пише в обвинителния акт. 

Поради това, въпреки че шофьорът набил спирачки, разстоянието от 23 метра до пешеходката се оказало недостатъчно за да се избегне катастрофата, сочи автотехническата експертиза. Абитуриентът избягал от мястото, а от силния удар жената починала веднага, преди пристигането на линейка, повикана от свидетели на станалото. 

Младежът се укрил и дори потърсил помощта на приятели да ремонтира колата си, отстранявайки следите от сблъсъка. 

Той обаче бе разкрит и заловен на следващия ден. 

Според експертизата Асен е можел да избегне катастрофата, ако е шофирал с не повече от 47 км.ч. в този участък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПС - Пловдив свали доверието си от ветерана Рамадан Аталай

Областният съвет на ДПС в Пловдив свали доверието си от депутата Рамадан Аталай, който беше водач на листата на партията на последните парламентарни избори в Пловдив област. Причината за това решение, са слабите резултати на ДПС в областта, като тенденцията за понижаване на броя на гласовете за партията, се наблюдава на всички избори през..

обновено на 30.06.24 в 13:36

Даниил е новият български патриарх

Новият български патриарх е видинският митрополит Даниил . Той беше избран на втори тур с 69 гласа. Митрополит Григорий получи 66 гласа. 3 бяха недействителните бюлетини.  "Благопожелаваме му да е здрав и Бог да му помага, и всички ние да бъдем единни! Амин!", каза митрополит Киприан, след като обяви официално името на новия ни духовен баща.  Предстои..

публикувано на 30.06.24 в 13:35

Избираме новия български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започна рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. Новият български патриарх и Софийски митрополит ще бъде избран с тайно..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 30.06.24 в 10:27

Фармацевтите заплашиха да спрат работа по Здравната каса

Собственици на аптеки предупредиха, че част от обектите ще преустановят работа по Здравна каса, ако от 4 юли влязат в сила готвените промени в нормативната база.  В сряда в Ямбол ще се проведе символичен протест на фармацевтите, а към протестните действия се очаква да се присъединят и други градове, стана ясно по време на първи..

публикувано на 29.06.24 в 12:25