Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събитията в Турция са важни за България

Проблемът в Асеновград е симптоматичен за българското общество, което по много признаци е разделено. Етническият конфликт в България бушува под различни форми и с различен интензитет. По тази причина  този конфликт събуди и дебата, в който основният въпрос остава какво правят политическите институции, за да решат проблема с интеграцията на ромите. Това заяви политологът Петър Чолаков - Институт за изследване на обществана и знанието. 

След толкова много програми от ЕС и пари, които се „изляха“, все още можем да говорим за „ромско изключване“, вместо за „ромско включване“. Защо не се случва  интеграцията?  Отговорът ми е лаконичен – политическите партии имат интерес гетата да продължат да съществуват.  Те са основен източни за купуване на гласове и  всички партии пазаравута от тях. В някои случаи това дори са най-скъпоплатените гласове. Така че те са заинтересувани гетата да си стоят и ромите да си продават гласовете.

Събитията в Турция в този контекст са изключително важни.за България. Режимът на Ердоган повдига много въпросителни, поставя сериозни проблеми и този 435-километров протестен марш за свобода и демокрация от Анкара до Истанбул показва, че турското общество е разделено. Резултатите от референдума показаха, че  Ердоган спечели  с много малко мнозинство.  Турция изпада във все по-голяма политическа изолация. Виждаме много силно охладняване   на отношенията между Турция и Германия, вкл. и в контекста на предстоящата среща на Г-20.  Германското Правителство предупреди турския президент да не участва в никакви политически  прояви на територията на Германия извън формата на срещата, от друга страна Германия изтегли своите войски от базата Инджирлик, охладняват все повече отношенията между Анкара и Вашингтон, така че България трябва много внимателно да следи процесите в Турция. А от гледна точка на етническите отношения тук, не е тайна за никого, че тя е мултиетническа страна с много значителен процент мюсюлманско население, турско малцинство, има етически партии, които не крият топлите си връзки с режима на Ердоган и конкретно партията ДОСТ на Местан. Протестният марш обаче няма да влезе във фокуса на вниманието на политиците, освен ако не се случи конфликт или криза във връзка със самия марш него, защото медиите в Турция са много силно под контрола на управлявлението. Официалната политика е да не се дава гласност на опозицията и в това няма нищо изненадващо. Как  той отзвучава у нес?  Този марш е симптом, че в Турция управлението става все по-нестабилно и че има сериозни интереси за промяна на политическия връх в Турция – Германия, САЩ охладняват към Ердоган.  В момента, в който се амери алтернатива да бъде извършена тази промяна, Ердоган ще бъде сменен.

Чуйте звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49