Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огромен надпис "Аз съм българче" над Сопот

| обновено на 09.07.17 в 22:11

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Сопот мемориалния комплекс „Аз съм българче“. Огромният надпис е с дължина 40 метра и е изграден от каменни букви високи 3 метра. Първите думи от стихотворението на Вазов се извисяват в местността Трапето над Сопот. Надписът може да се види от подбалканския път. 

Под звуците на гайди вицепрезиедентът, кметът на града и гостите развяха българското знаме и преминаха с него през центъра до площада, където се извисява паметникът на Иван Вазов. 

Пред паметника на народния поет се състоя тържествен митинг, последван от концерт-спектакъл "И мойте песни все ще се четат"

Така родният град на Иван Вазов отбеляза кулминацията на тържествата, посветени на 167-та годишнина от неговото рождение.

Празничната програма започна с  тържествена Света литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел“. В Етнографския и занаятчийски център "Сопотски еснафъ" бе открита изложба от творби на местни занаятчии, ще бъде представена и сопотска седянка "На бяло сладко".

Снимка

В къща музей "Иван Вазов" се състоя среща с носителите на Националната литературна награда "Иван Вазов" и на "Детската Вазова награда".  

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи Вазовата награда за литература на проф. дфн Симеон Янев, който е носителят на приза тази година. Проф. Янев бе избран от специална комисия, оглавявана от доц. Григорий Вазов, който е потомък на Вазовия род. Симеон Янев е писател, есеист, литературовед, преподавател по нова българска литература в СУ „Кл. Охридски“.

Снимка

От тази година за първи път се присъжда и Вазова литературна награда за дете с ярки писателски заложби. Първият носител на приза е 14-годишната Йоана Николова от София, автор на фентъзи романа „Параноя“.

Неслучайно още приживе наричат Иван Вазов Патриарх на българската литература. Той е определян за първия професионален писател у нас, а неговите творби са еталон за качество.

Вазовото творчество оставя ярка следа в родната литература. В своята дългогодишна творческа кариера Иван Вазов успява да предизвика революция в българската литература. Днес той продължава да бъде един от най-големите и успешни български писатели.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46