Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без знак Е24 пред камерите на КАТ от днес

Парите от глобите ще отиват във фонд за превенция на деца

Пътен знак Е24, който предупреждава шофьорите за наличието на участък с камера на КАТ за контрол на скоростта, се премахва от днес. Разпоредбата е част от промените в закона за движение по пътищата, одобрени от парламента. 

Така шофьорите няма да знаят кога и къде ги снимат и да намаляват скоростта само за пред камерите.

Знакът бе въведен през 2015 година след тълкувателно решение на ВАС и това бе един от начините МВР да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери.

Освен знакът, по същите причини ще отпадне и задължението на МВР да съобщава на интернет страниците на областните дирекции къде са разположените мобилните и стационарните камери на Пътна полиция. Занапред се предвижда местоположението на системите за контрол на скоростта да бъдат изненада.

Всичко това е част от мерките за дисциплиниране на шофьорите и ограничаване на смъртните случаи на пътя.

Снимка

С промените в Закона за движение по пътищата, освен че беше решено да няма знаци пред камерите, депутатите решиха да бъде временно спиран от движение автомобил, ако собственикът му го е дал за ползване от човек, употребил алкохол над 0.5 промила или наркотици.

Предвидено е и сваляне на регистрационните номера на кола, ако собственикът ѝ я е дал на водач без шофьорска книжка.

С изменението на друга разпоредба от закона се предвижда при изпълнение на функциите си, определените от министъра на вътрешните работи служби да имат право да извършват контрол по спазване на правилата за движението по пътищата с автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане, като контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Буря събори дървета близо до пазарджишката болница

Две дървета паднаха в района на МБАЛ Пазарджик вследствие на разразилата се буря в късния следобед. При инцидента няма пострадали, съобщи говорителя на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Падналите дървета вече са отстранени от екип на пазарджишката пожарна. 

публикувано на 27.05.24 в 20:49

Счупиха с въздушна пушка стъкло на градски автобус в "Тракия"

Пореден случай на стрелба по градски автобус в Пловдив.  Стъкло на автобус № 9 от пловдивския градски транспорт е било счупено след стрелба с въздушна пушка.  Сигналът за инцидента е получен на телефон 112 о коло 18.20 ч., уточняват от полицията.  Автобусът е бил спрял в джоб на улица в ЖК "Тракия", когато по него е стреляно, най-вероятно с..

публикувано на 27.05.24 в 20:06

Задържаха за пътно хулиганство 58-годишен шофьор на БМВ

Пореден случай на агресия на пътя в Пловдив.  На Голямоконарско шосе 58-годишен шофьор на БМВ препречил пътя на микробус „Рено“, управляван от 20-годишен водач. Заради това бусът ударил леко БМВ-то.  Шофьорът на германския автомобил изскочил от колата, извадил законно притежаван пистолет, но го изтървал на земята, издърпал от кабината младия..

публикувано на 27.05.24 в 17:18

Кметове от Карловско готвят блокада на възлови пътища

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, затварят предупредително за един час Подбалканския път и прохода "Троян – Кърнаре" на 29 май.  Преди дни кметовете, които учредиха инициативен комитет, изпратиха писмо до..

обновено на 27.05.24 в 15:50

Започна рязането на клони и дървета по ул. "Скопие"

От днес започва оформяне на короните на дърветата по улица Скопие. За да не се пречи на трафика в най-натоварените часове, то ще се извършва във времето между  9 и 15 ч.   Това се налага заради множество оплаквания от автобусни и други шофьори, че увисналите корони пречат на движението и на места скриват знаците – заяви по Радио Пловдив кметът..

обновено на 27.05.24 в 15:50