Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите медици от "Св. Мина" получиха заплатите си

| обновено на 10.07.17 в 15:36

Медиците от МБАЛ "Свети Мина" обявиха гражданско неподчинение и за около 10 минути блокираха трафика по кръговото кръстовище на Централна гара.


Повод са неизплатените заплати и неизвестното бъдеще на лечебното заведение. Шофьорите търпеливо изчакаха края на протеста и получиха аплодисментите на работещите в здравното заведение. 

Въпреки, че минути след края на протестите стана ясно, че заплатите са били преведени в късния следобед в петък, а днес ще бъдат по сметките им,  лекарите са категорични, че всеки ден ще блокират движението, докато не бъдат решени проблемите на болницата. 

Системното забавяне на трудовите възнаграждения и неяснотата около сливането на двете общински болници - "Свети Мина" и "Свети Пантелеймон" тревожат персонала от години. Към тях се прибавят и опасенията за съкращения след структурните промени, които се очакват от сливането на болницата с друга общинска.


Снимка

Директорът на здравното заведение д-р Генади Странжев обясни, че с отпуснатите 2 милиона лева от община Пловдив са покрити всички просрочени задължения на болницата до март месец, но все още остават над 500 хиляди лева текущи дългове. Той бе категоричен, че болницата няма да бъде закрита, а  няколко отделения ще бъдат прекструктурирани след сливането с МБАЛ“Свети Пантелеймон“. По думите му не се предвиждат и съкращения на лекари и персонал. 

Медиците смятат обаче, че финансовото състояние на първа градска болница умишлено се влошава и след сливането с другата болница, сградата й ще бъде взета от общината.Те са притеснени, че за юни и  юли отново няма да има пари за заплати защото, ръководството на болницата е  договорило изключително малък бюджет - едва 206 хиляди лева, при необходим фонд само  за заплати от 256 хиляди лева. Лекарите  настояват за спешна среща с кмета на Пловдив Иван Тотев и с представители на общинския съвет.

Максимално бързо трябва да се върви към сливане на МБАЛ „Свети Мина“ с МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Това заяви пловдивският кмет Иван Тотев по повод протестите на служителите от МБАЛ „Свети Мина“. Той подчерта, че в петък са изплатени работните заплати на медиците. Градоначалникът е категоричен, че няма да има съкращения на персонал след сливане на двете лечебни заведения. Оптимизация е възможна единствено на административен персонал.

Тотев подчерта, че Община Пловдив е изпълнила ангажиментите си и е привела на лечебното заведение сумата от 2 милиона лева, но част от  средствата са усвоени от кредитор. Това е и причината за забавяне на възнагражденията.

Кметът е категоричен, че сградата на МБАЛ „Свети Мина“ ще се запази като лечебно заведение. Част от отделенията на болницата ще продължат да функционират, а в останалите ще се пребазира ДКЦ-6. На мястото на сградата на поликлиниката ще се изгради многоетажен паркинг.

Ако двете болници не се слеят, тогава пак ще има протести за заплати. Категоричен съм, че притесненията на служителите на „Свети Мина“ не са основателни, допълни още Иван Тотев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи каза гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град..

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

  За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК. От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. От банката посочват, че въстановяването..

публикувано на 16.07.24 в 14:00