Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Симеонов представи мерки за успокояване на обстановката в Асеновград

Изграждат полицейски участък в ромската махала

В Асеновград тази вечер се проведе специална среща, организирана от кмета Емил Караиванов, между вицепремиера Валери Симеонов, 3-мата депутати от Асеновград - Христо Грудев от ГЕРБ, Манол Генов от БСП и Джевдет Чакъров от ДПС, общински съветници, членове на Инициативния комитет и спортисти. На срещата дойдоха и пловдивските депутати от Обединени патриоти Славчо Атанасов, председател на комисията за младежта и спорта, и Александър Сиди, както и полицейски служители. 

Целта на срещата бе протестиращите трета седмица граждани да се запознаят с мерките, които държавата предприема за възстановяване на спокойствието и реда в Асеновград след инцидента, при който роми биха българи спортисти на язовир "40-те извора". 

Вицепремиерът Валери Симеонов запозна присъстващите над 50 души с предприетите мерки срещу ромската агресия и безнаказаност. Те са: денонощно полицейско присъствие и изграждане на полицейски участък в ромския квартал "Лозница"; описание на всички незаконни постройки в града и бутане на първите 17 от тях, като продължава описът на останалите; следствени действия за всички замесени лица в побоя над спортистите и разследване на всички сигнали за заплахи, отправени устно и по Интернет, срещу протестиращи жители на Асеновград.

До момента в ромския квартал "Лозница" са установени 843 души без адресна регистрация, които вече са напуснали града. Останалите 5719 души имат адресна регистрация в квартала, но има сигнали, че на един адрес се водят дори по 150 души, за което се вземат мерки, съобщи вицепремиерът. 

Присъстващите членове на инициативния комитет и родители се обединиха около тезата, че държавата трябва да влезе във функциите си и да защитава по-добре своите граждани. Те поискаха промени в законодателството, така че да се ограничи до минимум купуването на гласове по време на избори и равни права и задължения за всички, независимо от етническия им произход.

Родители поискаха психолози да работят с децата им, които са преживели сериозен стрес след нападението на язовира. Вече има постъпили 14 молби за консултации с психолог, затова още от утре започва работа с тях, съобщиха от общината. Директорът на пловдивската полиция комисар Атанас Илков също обеща подкрепа от страна на психолози, работещи към полицията.

Снимка

По време на срещата родители съобщиха, че имат информация за бойни групи от младежи, които се самоорганизират, за да бият роми. Те поискаха специални мерки от страна на полицията, за да се предотвратят такива заплахи, "за да не се запали държавата", по техните думи. Треньорът по кану-каяк Камен Куцев добави, че в има неофициална информация, че в ромския квартал има незаконно оръжие и дрога. 

Директорът на пловдивската полиция Атанас Илков заяви, че няма такава информация и призова присъстващите да подават сигнали и обеща щателна проверка на всеки сигнал. 

Припомням, след среща днес в МС между инициативния комитет и вицепремиера Валери Симеонов, асеновградчани обявиха, че спират с протестите за 2 седмици. Ако няма резултат от предприетите мерки дотогава, ще подновят протестите. 

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Денят на ашурето в Пловдив през 2023 г.

„Ден на ашурето“ пред Джумая джамия

За поредна година различни религиозни общности ще честват „Денят на ашурето“ пред Джумая джамия в Пловдив от 11,30 ч. Домакин на проявата е Районното мюфтийство с подкрепата на общината.  Жителите и гостите на града ще могат да опитат безплатно от вкусния десерт.  Поздрав към присъстващите ще поднесе групата за турски народни танци „Ачелия“ към..

обновено на 16.07.24 в 10:26

Учители по физическо, юристи и психолози най - желани в ПУ

2350 студенти вече са се записали в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. При първото класиране са запълнени 60% от местата държавна поръчка. От записалите се до момента 1927 ще се обучават по държавна поръчка, а 423 – срещу заплащане. Изцяло са запълнени местата за специалността „Славистика“, редовна форма на обучение, държавна..

публикувано на 16.07.24 в 10:25

Деца се обучават в лятна полицейска академия в Пловдив

Започва лятна полицейска академия за спорт и превенция в Пловдив. Тя ще бъде открита днес в двора на Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“. Детската академия е кампания, насочена към формиране на полезни знания и навици у подрастващите за безопасно поведение и справяне с различни житейски ситуации. Инициативата се осъществява в рамките на..

публикувано на 16.07.24 в 08:59

Изтеглят пожарните екипи от Средногорието

Напълно спокойна е обстановката в Средна гора при селата Иван Вазово, Михилци до Хисаря. През нощта не се е разгаряло ните едно огнище от пожарите, обхванали района през последните няколко дни.  Затова  започва изтегляне на екипите на пожарната , но на място за наблюдение остават доброволци от селата. Това съобщи пред Радио Пловдив главен..

обновено на 16.07.24 в 08:46

В Пловдив празникът на Св. Марина започва с литийно шествие тази вечер

Литийно шествие по повод храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив ще тръгне тази вечер от катедралния храм „Успение Богородично“.  И тази година то ще бъде предвождано от копието на чудотворната икона на Света Богоридица Божигробска.  В шествието ще се включат свещеници от епархията и архиереи от Българската..

обновено на 16.07.24 в 08:46