Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да живеете 103 години, яжте мед и не прекалявайте с нищо

| обновено на 12.07.17 в 17:04
Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив

Искате да сте столетници? Не пийте алкохол, не пушете, не се отдавайте на пороци, трудете се и яжте всеки ден мед. Това е рецептата за дълголетие на пчеларя Александър Николов от Пловдив, който посрещна днес 103-ия си рожден ден в добро здраве и прекрасно настроение.

Да го поздравят с празника, дойдоха членове на пчеларско дружество „Акация“, които му подариха торта с надпис „На пчеларя 103 бай Сашо!" и добавиха: "Гордеем се с теб!“

„60 години нито аз, нито моето семейство е оставало без мед. Всеки ден закусвам с ябълка с мед, сирене, орехи и после си правя млечно кафе с 3 бисквитки. Така хем съм сит, хем ми е леко. Не се лишавам от нищо, мога да си сготвя сам, защото съм майстор сладкар“, споделя столетникът. На 103 години все още качва всеки ден стъпалата на блока до 4-тия етаж, където живее.

Снимка

Съпругата му също е дълголетница – доживяла до 95 години, но си счупила тазобедрената става и не преживяла операцията. Има 73-годишен син и две дъщери на 69 и 66 години, и общо 14 внуци и правнуци. Част от тях живеят в Пловдив, други са във Велико Търново, дори в Лондон. За дядо Александър се грижи предимно по-малката му дъщеря, която е учителка по философия в Хуманитарната гимназия в Пловдив. Другата дъщеря е съдийка в града, а синът – инженер във Велико Търново.

Роденият във Вардарска Македония през далечната 1914 година, Александър Николов е трето от общо 5 деца. По време на Първата световна война, ненавършил 5 години, семейството му бяга от битката край Криволак и емигрира в Пловдив. Александър започва работа първо като мияч на чинии, после сервитьор в ресторант, след това става сладкар. 

В казармата е арестуван, защото организирал комунистически ядки, и е осъден на смърт, но го спасява фактът, че е непълнолетен. Няколко пъти е лежал в затворите, където се запознава с Вапцаров. Излиза след 9 септември 1944 г. Става политически офицер и на 45 години се пенсионира като подполковник. Все още го вълнува политиката и смята, че „живеем в кървав свят, а експлоатацията на човек от човека е станала жестока“.

По пчеларството се запалил след пенсионирането си. „Започнах с няколко кошера, но ме ужили пчела по брадичката. Изпаднах в кома и се свестих в болница. Малко по-късно се запознах с млад лекар, който ми предписа таблетки, които да пия с вода, когато ме ужили отново пчела. Два пъти ми се е налагало да ги пия и от тогава нямам никакви проблеми с пчелната отрова, даже смятам, че доброто ми здраве се дължи на нея“, разказва столетникът.

До преди 8 години е гледал 80 кошера в землището на с. Тюркмен, община Брезово, в Средна гора. За тях вече се грижи съпругът на внучката му и дори ги увеличил на 200 кошера. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17