Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Хамбург пролича процеса на трансформация на света

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Може би най-важният извод от скорошната среща на страните от Г 20 в Хамбург е все по-напредващия процес на трансформация на света. Това вече е многополюсен свят, каза в разговор по Радио Пловдив дипломатът Любомир Кючуков. По думите му на тази среща САЩ са се оказали изолирани и то не само по Парижкото споразумение за климата, от което Америка се отказа. Според Кючуков САЩ се самоизолират и заради критиките на президента Тръмп към глобалния модел на икономиката и опитите му за протекционизъм. 

Китай постепенно започва да трансформира своята икономическа мощ в политическо влияние, смята Любомир Кючуков.

Все още стои въпросът дали срещата между президентите на САЩ и Русия в рамките на форума на Г20 в Хамбург може да е начало на нормализиране на отношенията между двете държави, добави дипломатът. Според него отказът на Тръмп от общата система за киберсигурност с Русия може да е резултат от атаките срещу него в САЩ за руска намеса и съответно пмощ в избирането му.


Разговора на Антоанета Петричанска с Любомир Кючуков можете да чуете в прикачения файл.Още от категорията

Най-ценен е човешкият живот, да се самосезираме за смъртта

За бъдещето, за миналото, за интерпретациите днес и за националния дух в една светла и празнична седмица, но натоварена със силни политически страсти, разговаряме с Георги Господинов, който днес празнува имен ден. Преди няколко седмици той получи наградата на фестивала „Узедомски литературни дни“, която е в подкрепа на „европейския диалог..

публикувано на 06.05.21 в 12:35

Има риск от хаос при машинното гласуване на извънредните избори

„Преди избори – всички управляващи, се опитват някак си да ремонтират и изкълчат изборното право, за да им даде предимство. Но статистиката неумолимо доказва, че такова предимство не могат да получат с такива конюнктурни ремонти на изборния закон. Последното изменение на Изборния кодекс дава информация за две опасни явления. От една страна –..

публикувано на 06.05.21 в 11:25
Иво Инджов

Новите партии с по-голям шанс за кабинет след изборите

„Считам, че на предстоящите извънредни парламентарни избори не е предопределено повторението точно на сегашната конфигурация. Може да се прогнозира, че ще има по-добро представяне на така наречените партии на протеста и по-слабо представяне на партиите на статуквото, тоест БСП, ГЕРБ и ДПС“, това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 06.05.21 в 10:52

Близо 5000 души се ваксинираха в Пловдив по празниците

От великденските празници до 9 май в Пловдив и региона има зелени коридори за имунизация. Те включват повечето вече познати за ваксинация места, но единствените, които работят в рамките на всички празнични дни, са ваксинационният център на ДКЦ Пълмед и “Медикус”, който е в сградата на ДКЦ 1, намиращо се на понеделник пазара.  Ваксинационни..

обновено на 05.05.21 в 20:15

Логистиката около машините ще е препъникамък за вота през юли

На 11 май започва да действа новата ЦИК, като на тази дата ще бъде разпуснат и парламентът – обяви днес президентът Радев. „ Новата ЦИК е с 2/3 от членовете на старата избирателна комисия, така че надявам се колегите имат своя опит, но проблемите ще бъдат свързани предимно с машинното гласуване “ – заяви в интервю за Радио Пловдив..

публикувано на 05.05.21 в 16:33