Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вулканът край Охрид е брат - близнак на този в Рупите

От средата на месец юни около Охридското езеро са регистрирани около 1000 земни труса. Днес пък колосален айсберг се е разцепил на Ледения континент. Учените предупреждават, че глобалното затопляне е необратимо. 

Професор Бойко Рангелов е сеизмолог с интереси в геофизиката, геодинамиката, приложната физика. Той пусна първата българска сеизмологична станция на българската база в Антарктида и пред Радио Пловдив съобщи, че  айсбергът е гигантски като подобно нещо се случва не за първи път. 

Става дума за тенденция, която продължава, глобалното затопляне на Антарктида личи осезателно, каза за Радио Пловдив професорът, който е  привърженик на тезата за глобалното затопляне и не приема другата, че климатичните промени се дължат на на човешката дейност.

Вулканът североизточно от Охрид се активизира, това са ефекти от поствулканска дейност. Същото, което ние наблюдаваме в областта Кожух край Рупите. Тези два вулкана са братя – близнаци. Този в Македония, обаче, дими и изпуска огромни количества сероводород, докато в България дейността се изявява като топлите минерални извори в Рупите, обясни сеизмологът.

Опасните сеизмични зони у нас са Шабла, Калиакра, Пловдив, Горна Оряховица, Кресна, София. Прогнозирането е сложна дейност – къде, колко силно и кога. На първите два науката може да отговори, но основният въпрос е КОГА и съвременната сеизмология не може да даде отговор, добави Бойко Рангелов.

Според него е естествено след всеки по- силен трус да следва афтершокова серия от над 1000 труса и припомни, че подобна беше ситуацията и след основния трус  в Перник.

В Черно море има исторически и съвременни вълни Цунами - каза още изследователят. По думите му на  7 май 2007 година вълна с височина 2 – 2,5 метра удари северното ни крайбрежие и е била с неясен произход, защото преди това не е имало трусове. Причините за нея са две - или резки промени в атмосферното налягане или подводно свличане. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53