Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за Българското опълчение отново 115г. след издаването й


 Книга за българското Опълчение, се преиздаде 115 години след написването и през 1897 г.  от полковник Стефан Кисов. Нарича се „Българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877- 1878“. Това е 12-та историческа книга, преиздадена от фондация „Балкански културен форум“ с председател Любозар Фратев и предговор от директора на Историческия музей в Пловдив  Стефан Шивачев. Днес те представиха  изданието на пресконференция и Радио Пловдив е между първите, които притежават книгата.

Стефан Кисов  изминава целия път на Българското опълчение по време на Руско-турската война , като  води  подробен дневник за случилото се преди 140г.  Той е  командир на рота в Трета опълченска дружина с военно звание прапоршчик, след това офицер от българската армия. Написаното от него  е единствената летопис от опълченец. В него са описани събития от Освободителната война и най-вече основните места на бойните действия, в които се включват опълченските дружини – Стара Загора, Шипка и Шейново. 

Основният принос на автора е истината за Българското опълчение, което първо  е създадено в състав от шест дружини като помощен отряд – конвой към главнокомандващия с охранителни функции и логистика. Но още след първата битка мнението е променено и опълченците участват в най-кръвопролитните сражения.

 Стефан Кисов  описва пътя на българското опълчение от Кишинев, през Браила, Свищов, Търново, Стара Загора, Казанлък, Шипка, Шейново, Елена и Котел и води подробен дневник с описание на военното ежедневие, несгодите на войнишкия живот, сраженията и турските зверства. Тази страна на настоящата книга предопределя нейната изключителна документална стойност. 

 Кисов е роден е в Болград, Бесарабия в семейство на български преселници от Елена. Завършва  Военно пехотно училище в Одеса, носител на няколко ордена  за храброст. 115г. след издаването на книгата му, днес тя е “възкресена“  от забравата -преднамерена или не забрава, от издателя Любозар Фратев. 

Историкът Стефан Шивачев определя тази книга като българско  откровение и евангелие за времето на раждането на новата българска армия  и държава по време на Освободителната война от 1877-1878г.  и книга, която дава отговор на много спорни въпроси.

Репортажът на Галя Митева е в звуковия файл. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тома Спространов- как рокендрола покори Пловдив

 12 април 1954 е рожден ден на рокендрола, защото на тази дата американският певец Бил Хейли записва тоталния хит  Rock Around the Clock. По този случай се свързах по телефона с радиолегендата Тома Спространов. -Здравей, Томи! Честит рожден ден на рокендрола! Това е една прекрасна дата, която е дала началото на едно невероятно успешно течение във..

публикувано на 12.04.24 в 17:55

В "Срещите" за светлината в нас, магията на Пловдив и Бог

С Александър Секулов говорим по новата му книга "Възхвала на провинцията" - за Пловдив, който като всеки античен град превръща Бог в приятел.  А какво е Бог? "Възможност на човека да разговаря със себе си. Бог не е дума а тишина", казва Секулов. Бъдете със "Срещите". Интересно е!

публикувано на 12.04.24 в 10:20

Абстрактни „Вдъхновения“ на Васил Тенев в Пловдив

В Градската художествена галерия в Пловдив се открива самостоятелната изложба „Вдъхновения“ на Васил Тенев. В нея художникът е включил най-новите си живописни творби, които е рисувал специално за изявата си в галерията на ул.“Княз Александър I“ №15. Авторът е верен на пристрастието си към абстракцията, в която композиционно вплита декоративна..

публикувано на 12.04.24 в 06:43

Б.Т.Р. на пловдивска сцена довечера

Една от най-известните български рок групи Б.Т.Р. гостува в Пловдив. Концертът е от 21 часа на сцената на Plovdiv Event Center. Почитателите на емблематичната група ще чуят на живо песните, които оставят следа в музикалния живот на България. И макар да носят името на бойна машина, най-голяма сила на рок-бандата Б.Т.Р. е музиката, която разказва за..

публикувано на 12.04.24 в 06:39

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 06:24