Книга за Българското опълчение отново 115г. след издаването й


 Книга за българското Опълчение, се преиздаде 115 години след написването и през 1897 г.  от полковник Стефан Кисов. Нарича се „Българското опълчение в Освободителната руско-турска война 1877- 1878“. Това е 12-та историческа книга, преиздадена от фондация „Балкански културен форум“ с председател Любозар Фратев и предговор от директора на Историческия музей в Пловдив  Стефан Шивачев. Днес те представиха  изданието на пресконференция и Радио Пловдив е между първите, които притежават книгата.

Стефан Кисов  изминава целия път на Българското опълчение по време на Руско-турската война , като  води  подробен дневник за случилото се преди 140г.  Той е  командир на рота в Трета опълченска дружина с военно звание прапоршчик, след това офицер от българската армия. Написаното от него  е единствената летопис от опълченец. В него са описани събития от Освободителната война и най-вече основните места на бойните действия, в които се включват опълченските дружини – Стара Загора, Шипка и Шейново. 

Основният принос на автора е истината за Българското опълчение, което първо  е създадено в състав от шест дружини като помощен отряд – конвой към главнокомандващия с охранителни функции и логистика. Но още след първата битка мнението е променено и опълченците участват в най-кръвопролитните сражения.

 Стефан Кисов  описва пътя на българското опълчение от Кишинев, през Браила, Свищов, Търново, Стара Загора, Казанлък, Шипка, Шейново, Елена и Котел и води подробен дневник с описание на военното ежедневие, несгодите на войнишкия живот, сраженията и турските зверства. Тази страна на настоящата книга предопределя нейната изключителна документална стойност. 

 Кисов е роден е в Болград, Бесарабия в семейство на български преселници от Елена. Завършва  Военно пехотно училище в Одеса, носител на няколко ордена  за храброст. 115г. след издаването на книгата му, днес тя е “възкресена“  от забравата -преднамерена или не забрава, от издателя Любозар Фратев. 

Историкът Стефан Шивачев определя тази книга като българско  откровение и евангелие за времето на раждането на новата българска армия  и държава по време на Освободителната война от 1877-1878г.  и книга, която дава отговор на много спорни въпроси.

Репортажът на Галя Митева е в звуковия файл. 


Още от категорията

Георги Веснаков с изложба "Празник в Светата градина"

В Балабановата къща от 18,00 часа се открива изложбата „Празник в Светата градина“ на поета-художник Георги Веснаков, който идва специално от Кувейт за първата си експозиция в Пловдив. Изложбата се организира от Общински институт "Старинен Пловдив" в рамките на Коледните и новогодишни празници и ще може да се види до края на януари 2020 г. 34-те..

публикувано на 16.12.19 в 11:36

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 декември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 1 4.12. 2019г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Никос Казандзакис. Градината с камъните. 280 стр., ок. 4А, Сиела, 2019. Казуо Ишигуро. Неутешимите. 468 стр., ок. 4А, Лабиринт, 2019. Деян Енев. Лала Боса. 108 стр., ок. 2А, Рива, 2019. Ина..

публикувано на 16.12.19 в 10:15

Празничен базар на книги и картини нa творци в Смолян

Обща художествена изложба на майстори на четката от Смолян, посветена на Коледа и Нова година, придружена с базар на книги и картини, открива КДК днес. от 18 часа в зала „Петър Стайков” на бул. „България” 43. Колекцията е съставена от 60 творби – малка пластика, икони, портрети, натюрморти, пейзажи и композиции на 29 автори. Тя е..

публикувано на 16.12.19 в 06:45

Благотворителна панорама в Първо студио на Радио Пловдив

Благотворителен концерт ще се проведе тази вечер от 18 часа в Първо студио на Радио Пловдив.  Организаторите пишат: Три месеца след премиерата на Концертната ни панорама "Полетът на песента", решихме да повторим прекрасната програма. Инциативата е насочена в помощ на Клиниката по инфекциозни заболявания към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. В..

публикувано на 15.12.19 в 06:54

Рождествена работилница отвори в Златоград

В Златоград започна поредното издание на Рождествената творческа работилница. Целта на инициативата е да стимулира разгръщането на творческия потенциал в децата чрез използването на различни артистични техники, каза отец Константин Атанасов, организатор и вдъхновител на проявата. Участниците в нея се пренасят в библейските времена, научавайки за..

публикувано на 14.12.19 в 16:31