Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чай от рози" – трима сръбски художници в галерия "Резонанс"

"Чай от рози" е името на изложбата, която откриват в пловдивската галерия "Резонанс" трима сръбски художници тази вечер в 18 часа. Елизабета Маторкич, Лидия Узелац и Мирон Мутаович са преподаватели във Факултета по изкуствата в Ниш и са обединени в изложбата от склонността си към интимността в изкуството.

Елизабета Маторкич се представя с два цикъла: крехки обекти с изрязани текстове и релефен растер с визия от топли цветове. Творбите на  Лидия Узелац прадставляват „втъкаване” с ритмичен декоративен мотив на различни печатани материали и деликатни щрихи. В миниатюрите си Мирон Мутаович  мултиплицира тела на атлети и елементи от пространството. 

Елизабета Маторкич Бисенич е родена през 1964 година в Белград. Завършва изобразително изкуство през 1991 г. във Факултета по изобразителни изкуства в Белград, както и магистратура през 2000 година и защитава докторска дисертация през 2014. Участва в групови изложби в страната и чужбина. Автор е на проекта „Библиотека на чудесата”. Осъществила е поредица от самостоятелни изложби. Носител е на награди, сред които и „Златната палитра” на Пролетния салон на Съюза на художниците в Сърбия. Преподавател е във Факултета по изкуствата в Ниш. Живее в Голобок.

Лидия Узелац е родена през 1961 г. в Травник. Завършва изобразително изкуство през 1991 година в Академията по изкуствата (Accademia di Belle Arti) във Флоренция. Специализира в Академията по изкуствата „Брера“ в Милано. Завършва магистратура във Факултета по изкуствата в Баня Лука през 2008 година. Инициатор и участващ в курса-уъркшоп „Работа с художествени и нехудожествени материали“. Автор е на книгата/практикум „Колажни трансформации“. Участвала е в групови изложби в страната и чужбина и е осъществила множество самостоятелни изложби. Преподавател е във Факултета по изкуствата в Ниш. Живее в Ниш.

Мирон Мутаович е роден през 1973 година в Белград. Завършва изобразително изкуство във Факултета по изобразителни изкуства в Белград през 1997 година, а през 1999-а  - магистратура. Един от основателите на групата КЕРОЗИН, известни с работата си в Музея на авиацията и други изложби. Участва в групови изложби в страната и чужбина. Осъществил и множество самостоятелни изложби. Преподавател е във Факултета по изкуствата в Ниш. Живее в Белград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шуменският театър представя "Дабъ Дешил Ине"

В Лятно кино „Орфей“  трупата на Драматично-куклен театър Шумен „Васил Друмев“ представя спектакъла на режисьора и сценарист Теди Москов  „Дабъ  Дешил Ине“. Това е третото представление на театъра след „Робин Худ“ и „Осъдени души“, с което той гастролира на пловдивска сцена. В центъра на сюжетната линия е диктаторът Адолф Кихлер, изигран..

публикувано на 02.09.24 в 09:00

В "Срещите" за българския дух в Европа

Тази събота "Срещите" питат кой е Алцек? Кои са алцековите българи? И защо в едно малко италианско градче Челе ди Булгерия издигнаха паметник на Алцек?  За българския дух през вековете в Европа разговаряме с проф. Дамян Попхристов.

обновено на 31.08.24 в 08:53

Есента превръща Пловдив в мащабна сцена за изкуство

20-то издание на Есенния салон на изкуствата Пловдив стартира в Пловдив традиционно на 1 септември. Това е най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе си множество фестивали и десетки събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, кино, арт инсталации и други. Тази година..

публикувано на 30.08.24 в 11:10

Музика и литературно четене в читалище „Възраждане“

На финала на фестивала „Творците“ концерт в читалище „Възраждане“ в Пловдив ще изнесе дуо „Ла мер“ – Нина Нейчева – пиано, и Лора Петрова - цигулка.  В програмата са включени произведения на Бизе, Брамс и Масн е .  Концертът започва в 18 часа, а след него младите писатели от курса по творческо писане ще прочетат свои произведения, създадени по..

обновено на 30.08.24 в 09:02

"Музика без граници" с творци от България, Австрия и Турция

Концертна изява „Музика без граници“ ще се състои тази вечер в галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив.  Ще свирят музикантите Мария Рамълчанова Иванов – цигулка и Мартин Иванов – пиано, като свои включвания ще имат и други музиканти от България, Австрия и Турция. Изпълнителите обещават „виенски привкус“ за публиката. Инициатор на проекта е..

обновено на 30.08.24 в 09:02