Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вилиан Стефанов - екстремно и фотографски

Вилиан Стефанов, който прекоси България от южната ни граница до река Дунав пеш и с каяк, по реки и язовири, и след другата си експедеция, в която  извървя пеша разстоянието от западната до източната ни граница, следвайки 3-та ЖП линия, е пред нови предизвикателства. Предстои му пътуване по река Тунджа, готви околосветско пътешествие, а на 21 юли открива своя фотографска изложба в галерия   Credo Bonum.   

За Радио Пловдив Вилиан Стефанов разказа за следващото  пътуване, което е нарекъл „Тунджа“. То  ще започне  на 22 юли, ден след откриването на фотографската му изложба .   Идеята му е да тръгне по вода от Калофер, като ще се спусне с каяк по река Тунджа и ще стигне до българо-турската граница в рамките на 9 дни.  „Тази експедиция е част от подготовката ми за голямото околосветското пътуване, което искам да направя“.  

В подготовка е  и за околосветско пътешествие, в което планира да посети  41 държави от четири континента, като няма да ползва самолет, но то е все още на ранен етап. 

Изложбата "Застинало безвремие", която открива в галерия  Credo Bonum  включва 27 цветни и черно бели фотографии заснети по време на неговите пътешествия из малко познатата България по време на експедициите му. 

 Изследовател е на онези далечни и забравени кътчета от родината ни, в които се зараждат трогателни човешки истории. Улавя късчета време в безвремието на българските села. По време на своите пътешествия, Вилиан Стефанов достига до непознати и забравени кътчета на нашата страна. Там той умело е успял да улови човешките емоции и да ги запечата в снимки; безмълвни погледи пронизват обектива, а природата като че ли ще ти проговори, казва галеристката  Весела Ножарова. Това са не само носталгични моменти, пропити с меланхолия, това е и надникване в бъдещето, такова каквото успеем да го разтълкуваме ние самите, докато търсим скритото послание във всеки един кадър. Търсете го, стига да се вгледате внимателно във всяка една фотография и да проявите поне мъничко въображение.

Вилиан Стефанов  е автор на  книгите „Пътеводител на забравената България: Долината на Стръвниците” и на „Пътеводител на Забравената България:" Кормисош – Земя на исполини”. През септември ще излезе и книгата му "Речният път" със 70 цветни страници и над 100 страници текст за пътуването  му пеша и с каяк от южната до северната граница на България. 

Той е сновател и автор на сайт-блог в България за екстремни приключения и пътешествия в диви и непознати земи – forgottenbulgaria.com

Цялото интервю с Вилиан Стефанов е в звуковия файл. 


Още от категорията

Деметра Дулева представя "Преобърнати съзвездия"

Книгата на Деметра Дулева „Преобърнати съзвездия“ ще бъде представена в Културен център ТРАКАРТ в рамките на  литературния фестивал „Пловдив Чете“ в 11.30.  Това е вторият роман на писателката с дипломатическа кариера след  „Странстващия албатрос“, спечелил наградата „Перото“ за най-добър дебют и номиниран за роман на годината на Фондация  „13..

публикувано на 19.06.21 в 08:57

Концерт "Завинаги в сърцата" с музиката на Милчо Левиев

Концерт „Завинаги в сърцата“ с музиката на гениалния Милчо Левиев ще се състои в събота на сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Той ще събере на една сцена известни у нас и по света музиканти, които са приятели на маестро Левиев. „Завинаги в сърцата“ ще представи една от последните творчески идеи на композитора Милчо..

публикувано на 18.06.21 в 16:47
Поетесата Ина Иванова е една импровизирана разходка из любимата й Грабна база - Пловдив.

"Вкусът на лятото" с поетесата Ина Иванова на Гребния канал

В предстоящите месеци  ще ви срещаме с различни по занимания, интереси, светоглед, емоции и още куп критерии, личности. С нашите събеседници си говорим за любими неща, за нещата от значение, или онези , които просто ни карат да се усмихваме! Основно в срещите от "Вкусът на лятото" ще бъде споделянето на нашите разходки из предпочитаните от..

обновено на 18.06.21 в 15:54

Асеновград чества паметта на Паисий Хилендарски

Асеновград почита паметта на Паисий Хилендарски днес.  Поклонението е пред паметната плоча на създателя на „История славянобългарска“, намираща се в параклиса „Свети Свети Козма и Дамян“ (в близост до храм „Свети Георги“) в града. Мероприятието ще започне точно в 11:00 ч.  Слово за делото на великия българин ще изнесе Мина Христемова, уредник в..

публикувано на 18.06.21 в 10:15

Деметра Дулева и "Преобърнати съзвездия" в ТРАКАРТ

Книгата на Деметра Дулева "Преобърнати съзвездия" ще бъде представена на 19 юни в Културен център ТРАКАРТ в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете". Това е вторият роман на писателката след "Странстващия албатрос", спечелил наградата "Перото" за най-добър дебют, номиниран за  роман на годината на Фондация "13 века".  Според критиката, това е..

публикувано на 18.06.21 в 10:10