Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мараша"и "Кючук Париж" влизат в проекта "Махалата" на "Пловдив 2019"

| обновено на 14.07.17 в 16:58

За повече пловдивско съдържание в програмата на Пловдив 2019 призовават от коалиция Патриотичен фронт – НФСБ –ВМРО в местния парламент. Това каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев след среща на УС на фондация „Пловдив 2019“ и комисията по култура в местния парламент. 

Той допълни, че като цяло очакванията са положителни за новите акценти за развитие и обогатяване на проектите за следващите две години.
     

При нас голямото ще е откриващото събитие през 2019 година, и там задължително ще има много пловдивски събития, каза Тотев. Той уточни, че е особено важно да се изведе като идея - как тук в Пловдив етносите живеят заедно в мир.

"Акцент слагаме и над кварталите и махалите – например зоните Мараша и Кючук Париж, където живеят много бежанци, те имат собствена история, и за нас това е важен акцент в работота на фондацията", подчерта кметът. Досега акцентът в проекта "Махалата" беше ромския квартал "Столипиново".

Такива срещи на фондацията и общинския съвет занапред ще станат регулярни, обеща още Тотев.  Той призна, че част от УС на фондацията е сложил акцент, в това че все още има напрежение между тях.  Едва обаче двама – трима от общо 11 членове имат подобно мнение, например по отстраняването на Манол Пейков от съвета.

Ако някой има нещо личностно, то това трябва да се изчисти и да продължим, защото Пловдив върви напред, призова още Тотев.

На извънредна сесия на 19 юли в общинския съвет ще бъде разгледана свършената до момента работа по подготовката на Пловдив за ЕСК.

Мисля, че прекалено много хора са ангажирани с този проект за да се фокусираме единствено върху едно име. Напрежение не се усеща. Това заяви Слави Георгиев, председател на групата на коалиция „Патриотичнен фронт –НФСБ –ВМРО“ в местния парламент по повод ситуацията, която се създаде в УС на фондация, след отстраняването на Манол Пейков.

Слави Георгиев смята, че основен фокус трябва да има върху служителите на фондация „Пловдив 2019“.

Това са млади хора и ние трябва да мислим как да ги подкрепяме, как да изискваме повече работа от тях. Но основната тежест не е върху УСна фондациятта. И УС не е основен орган, който изнася тази битка, обясни Георгиев.

Председателят на групата на патриотите в местния парламент не изключи възможността да се внесе предложение за връщане на Манол Пейков в УС на „Пловдив 2019“. 

Ако някой реши да внесе такова предложение, хепотетично би могло да бъде разгледано, обясни Слави Георгиев.

От групата на коалиция „Патриотичнен фронт –НФСБ –ВМРО“ смятат, че в Пловдив има огромна по обем дейност на самодейни творци и състави, които остават встрани от планираните събития за 2019 година. Слави Георгиев подчерта, че те ще настояват за отварянето му към пловдивчани и към тези, които от дълги години се занивамат с култура.

Нямаме проблем да загърбим всички политически пристрастия, когато става въпрос за такъв голям проект, категоричен беше Георгиев. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34