Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански изтребители пазят небето ни съвместно с нашите

| обновено на 15.07.17 в 07:04
Снимка: Михаил Миховски

Центърът на НАТО за съвместни военновъздушни операции даде сертификат на ВВС на Италия да участват в охраната на въздушното ни пространство съвместно с българските ВВС. Церемонията бе в авиобаза „Граф Игнатиево“, където вече са дислоцирани четири италиански Eurofighter Typhoon.

Бойните дежурства ще се дават от два италиански и два български самолета МиГ-29 като партньорите ни от НАТО ще могат да използват оръжие в българското небе само след специална заповед на министъра на отбраната.

Това е част от решението на НАТО за засилване на частите по Източния фланг на Алианса, съобщи зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов. По думите му няма ограничения за български изтребители да участват в охраната на въздушното пространство на други страни-членки на НАТО, но нашите МиГ-29 не са оперативно съвместими. Зам.-министър Запрянов се надява до края на септември парламентарната анкетна комисия за избор на нов изтребител да приключи работа и процедурата по превъоръжаване да продължи.

Снимка

В церемонията участваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВВС на Италия генерал-майор Силвано Фригерио и бригаден генерал Антонио Хосе де Матош Бранко от Обединения център за въздушни операции на НАТО в Испания.

Снимка

Генерал Фригерио се оказа състудент с президента ген. Румен Радев от Военновъздушния колеж на САЩ в Монгомъри щата Алабама.

Самолетът, с който сме тук, вече е тестван от българска страна – преди 4 години президентът ви ген. Румен Радев летя на него. Той може да бъде ъпгрейтнат така, че да посрещне всички задачи на НАТО.

След церемонията ген. Фригерио говори десет минути по телефона – именно с президента Румен Радев.

Ха, ха, ха - Каза ми, че снощи е бил в Рим за среща с италианския президент и затова за съжаление не е могъл да дойде тук.

Съвместната охрана между българските и италиански ВВС ще бъде от 15 юли до 15 октомври.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Взеха от Дошков линия №37, поема я друг превозвач

„ Меритранс 2017“ ЕООД поема линия №37 от градския транспорт, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Досега маршрутът на автобус 37 се изпълняваше от „Хеброс бус “ по договор от февруари 2018 г., според който фирмата на Веселин Дошков държеше градските линии с номера 1, 6, 7, 15, 16, 18, 29, 37, 44, 66,..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Кметове от пловдивска област се обявиха срещу новата наредба за такса смет

Кметовете от Пловдивска област настояват да се отложи или отмени новата наредба за изчисляване на такса битови отпадъци. Според тях наредбата в настоящия й вариант е неприложима, а основната тежест ще падне върху гражданите. Това стана ясно на среща при областния управител по инициатива на местната власт, посветена на проблемите около..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Измамници отнеха три апартамента от пловдивчанин

Четирима мъже и жена са измамили 57-годишен пловдивчанин да прехвърли трите си апартамента в Пловдивския квартал „Кючук Париж“ на други хора, като системно го напивали. Районната прокуратура повдигна обвинения срещу петимата, единият от които е бил помагач за измамата, в резултат на която на жертвата са нанесени крупни финансови щети,  на пазарната..

обновено на 14.08.24 в 16:25

Угасено е пламналото сметище в "Столипиново"

Погасен е пожарът, който пламна към 13.30  от запалени отпадъци  избухна  пловдивския кв. "Столипиново".  Огънят тръгна от поредното нерегламентирано сметища на ул. "Крайна", в близост до постройки, съобщиха от противопожарната служба.  Четири пожарни автомобила и един със специализирана автомеханична стълба гасиха пламъците, образували гъсти черни..

обновено на 14.08.24 в 16:15

РИОСВ иска засилване на мерките за безопасност заради жегите

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив Ивайло Йотков изпрати писмени предписания за засилване на мерките за безопасност до всички оператори на предприятия, класифицирани с риск от възникване на пожари или аварии.   Този тип обекти в Пловдивска област са 16 на брой, като тяхната дейност е свързана със съхранение и..

публикувано на 14.08.24 в 16:05