Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира пилотен проект за обхващане на всички деца в училище

| обновено на 17.07.17 в 16:05

Единна електронна платформа, която да обхване всички деца и ученици от 5 до 16 години в Пловдив стартира Областната управа в Пловдив. 

По предварителни данни близо 7 000 са децата от града и областта, които са в риск от отпадане от градините и училищата. Това съобщи за Радио Пловдив заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. 

Чрез пилотния проект ще се следи за деца, които не са включени в образователната система, или пък са в риск от отпадане от училище. Стартирането бе договорено на среща при областния управител Здравко Димитров с участието на  зам.-министъра на образованието Деница Сачева, директора на РУО – Пловдив Иванка Киркова, експерти от МОН, представители на общините и други държавни институции.

Електронната платформа ще генерира и предоставя на институциите информация за децата, които не са включени в задължителната предучилищна и училищна подготовка, както и причините за това. Тази информация ще бъде използвана от екипите от експерти, които ще обхождат семействата и ще предприемат мерки за обхващането и задържането на децата в училище. 

Целта на мерките е да се повиши ефикасността на процедурата за отпускане на семейни и други помощи на нуждаещите се семейства, а също така и за координирани действия при налагане на санкции спрямо родителите, които не изпълняват задълженията си спрямо Закона за училищното и предучилищно възпитание и Закона за закрила на детето.

Администратори на системата, която трябва да заработи в началото на месец септември, са РУО и Областна администрация – Пловдив. До нея, чрез сайтовете на двете институции, ще имат достъп само оторизирани лица.

Проектът се реализира след решение на Министерски съвет от 5 юли тази година за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система в задължителната предучилищна и училищна възраст.

Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Оранжев код" за Пловдив и Пазарджик

"Оранжев" код за опасно горещо време е обявен в 10 области на страната, а "жълт" за 14. Максималните температури в Западна и Централна България ще са в интервала от 32 до 39 градуса. Днес ще бъде слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста, над планинските райони и купесто-дъждовна облачност и на изолирани места там ще..

обновено на 14.08.24 в 11:06

Десетима мотористи санкционирани при полицейска проверка

Десетима мотористи са санкционирани при полицейска проверка в Пловдив, съобщават от Областната дирекция на МВР. Тя е осъществена е от 21 ч. в неделя, 11 август, до 1 ч. в понеделник, 12 август, от служители на секторите „Пътна полиция“ и „Специализирани полицейски сили“ и  колегите им от Първо и Пето районни управления на възлови кръстовища и..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

В Широка лъка почитат героите от войните

С тържествена заря-проверка село Широка лъка ще отдаде почит на героите от войните, а на следващия ден, когато е църковният празник Успение на Пресвета Богородица ще се отбележи 190-ата годишнина на едноименната църква в селото.  Двете събития се отбелязват в последователност от осем години, когато в селото е поставен барелеф на ген. Калин..

публикувано на 14.08.24 в 07:35

Чергов напуска шефския пост в Пловдив, МВР министърът поиска още три оставки

Една подадена и три поискани оставки – това е резултатът от посещението на вътрешния министър Калин Стоянов в областната дирекция на МВР-Пловдив след като вчера 7- годишно дете застреля баща си Николай Филипов, който е полицески инструктор по стрелба в сградата на специалните сили.  Стоянов заяви, че оттегля искането си за оставка на..

обновено на 13.08.24 в 17:30

118 тона вода са използвани за гасене от въздуха на пожарите в Брезово и Хисар

Общо 68 пуска на над 118 тона вода извършиха два вертолета и екипажи от авиационната база в Крумово вчера, които участваха в борбата с пожарите в област Пловдив, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Вертолет AS 532 Cougar излетя в 17:28 ч., за да се включи в гасенето на огъня, обхванал сухи треви и храсти в землището на с. Черничево,..

обновено на 13.08.24 в 17:30