Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкуренцията идва отвън, фермерите тук оцеляваме заедно

Общинският съветник от ГЕРБ в Раковскии съпредседател  на Националния съюз  на говедовъдите в България Рангел Матански е победитлят в Националния конкурс за Европейската награда на младите фермери. Той е на 35 години, управител е на една от първите организации на производителите „Фермерско мляко“ и заместник.председател на Постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към националното сдружение на общините в България. 

 Рангел Матански ще представлява страната ни в рамките на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 18 и 19 октомври в Европейския парламент в Брюксел.  Каква е цената на това да си водещ фермер в България, съизмерими ли са професионалните усилия на родните и европейските фермери и какви уроци дава опитът разговаряме с  лидера сред младите български фермери Рангел Матански:

Р. Матански: Отличието, което получих, отдавам на това, че  вече няколко години работя в сферата на сдружаването, в това да мотивирам колегите – земеделци от България да се сдружават.  Ние сме представители на семейна кравеферма, устойчивост на семейното стопанство като част от организация на производители, какъвто беше моят проект, това явно е помогнало да бъда избран.

Да бъдеш част от семейна традиция в земеделието, опитът, натрупан от поколенията, материалната база, която имаме и любовта към земеделието и животновъдството, която се получава още от дете, са оказали от жизнено важно значение за  успеха и за това, дали стопанството ще оцелее.  Да не забравяме, че работим на европейския пазар и колегите там са натрупали опит няколко поколения вече са инвестирали знания и техника и са  развили стопанствата си, ние се борим с тях и това е реално конкуренцията, която идва отвън. При нашите условия  няма конкуренция – всички тук се борим за оцеляване заедно.

Наистина това, че завърших Аграрния университет, е наистина добра база, която помага за развитието ми. Но  като съпредседател  на Националния съюз на говедовъдите в България подготвихме заедно с бизнеса и Аграрния университет споразумение, за да си помагаме взаимно, да подпомагаме студентите, когато завършат образованието си, да си намерят работа, от позициите на бизнеса да направляваме специалностите. Но в същото време науката трябва да работи и в полза на бизнеса, за да има взаимен обмен.

Нашите колеги от старите страни-членки  получават поголеми субсидии, ползват високопродуктивна техника. Ние се опитваме да наваксваме, но боричкайки се между нас, реално подпомагаме конкуренцията.  Сега се опитвам да убедя колегите, че участвайки в група или организация на производителите, никой няма да им вземе притежанието на земеделците, но ще имат полза. Ще получат възможност допълнително да се развиват и да получат субсидия.  В България по мярка 9, която предстои да се отвори през есента, всеки производител ще има възможност да получи по 10% от оборота на съдружниците под формата на субсидия. И тази субсидия е в рамките на 5 години. Проблемът при сдружаването обаче е, че хората се страхуват, защото помнят, как някога са им били отнети земите и животните. Земята ни не се произвежда никъде, тя е наше национално богатство и е добре да си отстане в български ръце.

 Чуйте звуковия файл:  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18