Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникално е как някои хора живеят в 18 век, а управляват в 21-и

Добавката е доминираща във всички европейски страни по един или друг начин, у нас добавката е много скромна

Проф. Боян Дуранкев
Снимка: БГНЕС

Слагаме точка на темата - добавка за стаж, прокламирана от работодатели като изживяла времето си, обявена за важна от синдикатите и с извинение за поднесената риторика от единия вицепремиер. 

Разговорът за доходите, кадрите и прослуженето време ще бъде с икономиста проф. Боян Дуранкев

Добавката за "прослужено време” остава, стана ясно след извънредната среща на синдикатите с премиера Бойко Борисов, а вицепремиерът Валери Симеонов се извини публично за изразеното лично мнение в полза на отпадането й. 

През последната седмица идеята получи широк обществен отзвук, като бяха изразени както мнения в нейна подкрепа, така и заплахи за протести от страна на синдикатите, ако тя се реализира. Темата на страната са доходите, липсващите кадри, увеличението на пенсиите, реформите в образованието, здравеопазването и други, заявиха от КНСБ. 

Проф. Боян Дуранкев:  Всички разходи на наемния труд са разходи на капиталиста и той се стреми да увеличи печалбата си, като намалява своите разходи, включително и за работната заплата. Това за първи път е забелязано от Адам Смит, след това от Маркс и от Кенс, така че  е естествено. При нас обаче капитализмът е малко по-варварски, по-див, по-балкански, но е хубаво, че се повдига темата, за да знаем какъв е капацитетът на  нашите  политици и патриоти.

Атаката е в три посоки. Първо – да се премахне МРЗ, второто – да се премахнат добавките и третото е твърдението на българския капитал, че заплатите в България са много високи, едва ли не, че всеки е напълнял, замогнал се и запътувал нанякъде.... Но да се върнем към реалността.

Всички знаят, че у нас заплатите са едни от най-ниските при нас  е 1,64 цента, докато в Германия – 10 долара и т.н. Второ: добавките за придобит професионален опит са по-малко на час от 1 американски цент – т.е. по-малко от 2 ст. на час. Сумата за придобит професионален опит е изключително малка като разход, а в света практиката е доминираща – само около 15 са държавите, в които тя не съществува и това са  слабо развитите страни. Представяте ли си, г-н Симеонов да отиде в болница и него да го оперира човек, който няма никакъв професионален опит и той да се упражнява върху г-н Симеонов. 

Естествено е, че това не е хубаво и ако човек има професионален опит, като се труди, това трябва да  се възнаграждава. Така че ние с предложението за премахване на тази изключително скромна малка добавка сме един анахронизъм.  Просто е удивително, как някои хора живеят още в 18 в., а претендират да управляват в 21 век. Това грубо брутално посегателство върху правата на трудещите се не се толерира в ЕС, на който сме страна-членка.

Добавката е доминираща във всички европейски страни по един или друг начин, у нас добавката е много скромна, но колкото човек повече трупа опит в определена професия, той става по-добър специалист и това трябва да се оценява. Въпреки че капиталът тълкува като „чудовищни разходи“ тези 2 ст., капиталистите – работодателите, биха желали колкото може повече да са печалбите, колкото може по-малки да са разходите. Ако разширим обаче дискусията за съотношението заплати – печалби, печалбите винаги са-повисоки от заплатите. Експлоатация има, т.н. модерно робство го е имало и ще го има.

Ако има силни синдикати, което не се толерира от работодателите, естествено е, че тези напъни на работодателите ще бъдат ограничавани.

Изчетох 150 стр. за КТБ, но в една страна, където корупцията е на първо място и можеш да събориш не само банка, но и всякакъв бизнес с натиск, не трябва да има очаквания, когато хората са едни и същи. Не се търси отговорност на тези, които са контролирали нещата. Не зная, какъв тип република имаме, но тя е едновременно и премиерска и прокурорска.  

Очаквам много дълъг процес и по един или друг начин в европейския съд или някъде другаде самият собственик на банката Цветан Василев да постигне успех на един следващ етап. Както обикновено България ще бъде осъдена, но в този случай сметката ще бъде много тлъста. 

Моделът КТБ е модел на начин как може да бъде източена една банка и как може да бъде съборена отвън в полза на едно известно успешно лице на големите олигарси в България. Много са тези, които са бъркали в кацата, от всички политически сили и това нещо трябва да бъде прикрито и мисле, че Прокуратурата ще го направи докрай.

 Повече чуйте от звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12