Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Йотов пети на Световното по гребане в Пловдив

България завърши с 5-то място Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което се провежда в Пловдив. 
Борис Йотов направи много силна финална гонка, но жестоката конкуренция не му позволи да се пребори за отличие и той завърши на 5-та позиция. 
Световен шампион стана Тревор Джоунс от Канада пред Кайл Шонби (ЮАР) и Натан Вержицки-Жимчик (Пол). 
„Доволен съм от участието си във финала и гребането си в него. Малко съм разочарован, че не успях да се преборя за медал, но това ще ме стимулира да работя още по-упорито”, заяви Йотов. 
Десислава Георгиева завърши трета в Б финал на дамския скиф, след като в послените метри беше изпреварена от Золанта Гадани (Унг) и се нареди 9-та в крайното класиране на дисциплината. 
В другия Б финал с българско участие двойката скул Рангел Кацарски и Марио Симеонов завърши на 5-то място и се нареди на 11-та позиция в класирането. 
Всички медалисти от Световното първенство поставиха автографите си върху „лодката на приятелството”, която завинаги ще пази спомена и емоциите от приключилия шампионат. 
Върху лодката вече стои и подписът на президента на Международната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан и неговото послание „Благодаря ти, Пловдив”. 
„Поздравления за отличната работа, която свърши организационният комитет. Всичко премина повече от добре и това е огромна крачка към шампионата на планетата за мъже и жени през идното лято”, заяви Ролан.
Шефът на ФИСА връчи почетните медали на честта на рейс директора на състезанието Румян Христов и на генералния секретар на организационния комитет Даниел Христов. Председателят на организационния комитет Иван Попов пък предаде знамето на ФИСА на следващия домакин на Световно първенство за мъже и жени до 23 години – Познан. 
В класирането по медали на първо място убедително е Италия с 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови пред Холандия (3 зл., 1 ср.) и Великобритания (2 зл., 2 ср., 1 бр.). 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Локомотив" привлече Йохан Нзи от "Хебър"

 "Локомотив" (Пловдив) подписа договор с Йохан Нзи. Полузащитникът е четвъртото ново попълнение на „черно-белите“ за това лято. Той е с контракт за две години. Йохан Нзи е роден на 23 януари 1995 година в Париж. Юноша е на "Страсбург". Състезавал се е за отборите на "Алтглиенике", "Ланк", "Ла Лувиер", "Созопол" и "Спартак" (Варна).  За последно е бил..

публикувано на 06.08.24 в 16:53
Пламена Миткова

Пламена Миткова остана извън финала в Париж

Пламена Миткова остана извън финала в скока на дължина на Олимпийските игри в Париж. Българката постигна 6,45 метра в най-добрия си опит от квалификацията и остана извън битката за медалите. Пловдивчанката, която на Европейското първенство през юни се класира на престижното седмо място с нов личен рекорд от 6,80 метра, не успя да попадне сред..

публикувано на 06.08.24 в 14:44
Нонка Матова

Нонка Матова с коментар за 33-олимпиада в Париж

В горещия неделен следобед, горещи бяха и коментарите за 33-олимпиада в Париж. Какво крият Парижките потайности споделиха в ефир колегите Антони Йорданов от БНР и Димитър Вельов от БТА – специални пратеници във Франция на двете национални медии.  Темата допълни и генерал Нонка Матова. Родната спортистка с най-много медали от олимпийски игри, световни..

публикувано на 05.08.24 в 16:17

Португалци или швейцарци чакат "Ботев" за ЛК

Ботев (Пловдив) ще срещне победителя от двойката Цюрих - Витория Гимараеш в плейофите на Лигата на Конференциите. Това отреди тегленият жребий в "Дома на европейския футбол" в Нион. За да стигнат до плейофите, "канарчетата" трябва да отстранят Жрински Мостар. Сблъсъците от плейофната фаза на турнира са на 22 и 29 август, като в първия мач..

публикувано на 05.08.24 в 15:21

"Ботев" победи с 1:0 "Крумовград"

"Ботев" (Пловдив) спечели с 1:0 гостуването си на "Крумовград" в среща от третия кръг в шампионата, а единственото попадение на футболен комплекс „Никола Щерев — Старика“ бе дело на Джеймс Ето’о в 52-ата минута. „Канарчетата“ започнаха двубоя по-активно и в 9-ата минута опит на Антоан Конте с глава бе отразен от Янко Георгиев. След половин час футбол..

публикувано на 05.08.24 в 09:57