Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниските заплати не са геройство

Туризмът е голям консуматор на кадри. Около 320 00 са заети в пиковия летен сезон в туристическата индустрия в България, заяви за Радио Пловдив Румен Драганов, директор на Института по анализи и оценка в  туризма.

Той посочи, че  асиметрията в заетостта е негативен факт за нивото на професионализъм в бранша. Образователната ни система подготвя добри кадри, които директно заминават за чужбина. Не е тайна, че там има възможност за постоянна работа и по – добро заплащане.

Не е геройство да се поддържат ниски заплати. Добрият специалист може да си намери работа по света, той е търсен и добре заплатен. Ние сме заблудени, като мислим, че държейки българския работник  на ниска заплата, оставяме го без пенсия, без средства за здраве, той ще оцелее вечно. Това е абсолютно неправилно!

Сблъсъкът между работодатели и синдикати, не решава въпроса и етикета на България за евтина дестинация остава.

Реалността сочи, че в туризма един работник получава 1400 евро средна заплата в европейските държави. В Кипър и Малта най-ниската заплата в туризма започва от 600 евро.

Трябва да се помисли за въвеждане на ваучери за здравна превенция. Отново фактите показват, че ги има в почти всички европейски страни, в Унгария  и Румъния.

Има много инструменти, които могат да подобрят параметрите на работната среда, да се увеличи заетостта и заплащането.

Интервюто с Румен Драганов е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08