Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завършват разкопките на Епископската базилика

Снимка: 24 часа

В Пловдив финализират археологическите разкопки   на т.н. Епископска базилика до Католическата църква. За блясъка  и богатството им като културно наследство и за следващите етапи на работа разказва  Жени Танкова ръководител на разкопките. 

 Разкопките, които продължиха 10 месеца,  са на финала, проучени са 2 дка, разкрити са 151 гроба от средновековния некропол на различни нива, впечатляващи с красотата си цветни мозайки декорирани с птици и геометрични форми, колони, фризове, керамика. 

Археологическите разкопки на най-голямата  базилика открита  не само по нашите земи, но и на Балканаския полуостров, са осъществени  с финансовата помощ на  „Америка за България“ и Община Пловдив и са на стойност  10 милиона лева.

Голямата базилика на Филипопол, която е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции, е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини. Базиликата има изключително големи размери. Общата ѝ дължина е 86,33 м. а за ширината ѝ се предполага, че възлиза на 38,50 м. Голямата базилика е трикорабна, с апсида в източния край на централния кораб. 

Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 700 кв.м и имат интересни мотиви. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици. Между мозайките в южния и средния кораб се забелязва разлика по отношение на композиция и мотиви, което дава основание да се предполага, че те най-вероятно са изработени от различни майстори.

Жени Танкова откроява и извършените проучвания и работа дотук, че е  без никаква бутафория.  Свидетелствата на времето са толкова красноречиви и разнообразни, че и най-незабележимото преминаване на мярата, би била пагубна за разказа на времето, стигнал до нас. 


Цялото интервю с Жени Танкова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Започва номинирането за награда "Пловдив"

От 1 до 15 април ЗАПОЧВА НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ – НОМИНАЦИИ за удостояване с „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година или за цялостен принос...

публикувано на 31.03.20 в 16:23

"Извънредни мисли" - адаптация на ежедневието

Продължаваме срещите си в рубриката „Извънредни мисли“ - един поглед в интимния свят на всеки от участниците, с безкрайна  палитрата от емоции и тишини! Какво поражда вътре в нас времето и възможността да останем по-близо до себе си? Всеки от участниците в „Извънредни мисли“ ще отговори на три въпроса : Как се казвате и къде се намирате..

обновено на 31.03.20 в 15:34

"Извънредни мисли" - паузите раждат хармония

Обещахме ви палитра от емоции и тишини, обещахме ви неподправена откровеност и тя се случва. Забързани, до скоро неглижирахме онази част от същността си, която има нужда не от спешните задачи, не от трескавото тичане от план, в план! Спряхме изведнъж, огледахме се наоколо, където всичко сякаш е замряло ... Какво откриваме сега?? Откриваме ли..

публикувано на 31.03.20 в 14:37

Историческият музей в Пловдив с виртуална разходка

Стефан Шивачев , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив представи техните онлайн разходки в залите, и новите видеоуроци, които ще се правят по идея на Министерството на културата.  Г-н Шивачев информира, че на сайта на музея има меню „Виртуален музей“, и всеки може да се запознае с неговите възможности. Само преди няколко..

публикувано на 30.03.20 в 11:18

Преге - предаване за света на книгите, 28.03. - 03.04.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 03. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Пол Валери. Младата парка - том 2: Избрани произведения. 276 стр., ок. 4А, Гутенберг, 2020. Сол Белоу. Равелщайн. 192 стр., ок. 4А, Лист, 2020. Юкио Мишима. Морякът, комуто..

публикувано на 29.03.20 в 10:14