Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завършват разкопките на Епископската базилика

Снимка: 24 часа

В Пловдив финализират археологическите разкопки   на т.н. Епископска базилика до Католическата църква. За блясъка  и богатството им като културно наследство и за следващите етапи на работа разказва  Жени Танкова ръководител на разкопките. 

 Разкопките, които продължиха 10 месеца,  са на финала, проучени са 2 дка, разкрити са 151 гроба от средновековния некропол на различни нива, впечатляващи с красотата си цветни мозайки декорирани с птици и геометрични форми, колони, фризове, керамика. 

Археологическите разкопки на най-голямата  базилика открита  не само по нашите земи, но и на Балканаския полуостров, са осъществени  с финансовата помощ на  „Америка за България“ и Община Пловдив и са на стойност  10 милиона лева.

Голямата базилика на Филипопол, която е построена в началото на V век върху по-стара сграда със сходни размери, а вероятно и функции, е разрушена в средата на VI век по неизяснени причини. Базиликата има изключително големи размери. Общата ѝ дължина е 86,33 м. а за ширината ѝ се предполага, че възлиза на 38,50 м. Голямата базилика е трикорабна, с апсида в източния край на централния кораб. 

Мозайките, с които е бил покрит пода на базиликата, са едни от най-интересните находки от проучването на обекта. Те заемат площ от близо 700 кв.м и имат интересни мотиви. Изпълнени са с различни цветове и форми, а на много места присъстват изображения на птици. Между мозайките в южния и средния кораб се забелязва разлика по отношение на композиция и мотиви, което дава основание да се предполага, че те най-вероятно са изработени от различни майстори.

Жени Танкова откроява и извършените проучвания и работа дотук, че е  без никаква бутафория.  Свидетелствата на времето са толкова красноречиви и разнообразни, че и най-незабележимото преминаване на мярата, би била пагубна за разказа на времето, стигнал до нас. 


Цялото интервю с Жени Танкова е в звуковия файл. 


Още от категорията
Сцената на Драматичен театър Пловдив в очакване да вдигне завеса

Въпросът е какво ще покажем на публиката

Благодарност към държавата и очакване час по-скоро да се срещнат с публиката – така ръководителят на Ансамбъл “Тракия” проф. Даниела Дженева и директорът на Драматичен театър Пловдив Кръстю Кръстев приемат новината за отварянето на танцовите зали, театъра и операта.  Тя дойде днес след среща на двама министри – на здравеопазването..

публикувано на 26.05.20 в 16:31
Професор Галина Лардева

Проблемът идва от прочита на статута на наградите "Пловдив"

Продължаваме темата за наградите "Пловдив" за постижения и принос в областта на изкуствата и културата. Наградите не като постфакатум/ те бяха обявени на 22 май/, а като продължение и конкретно в изобразителното изкуство. Фактите : в Пловдив, в града на художниците, за годината , когато беше и  ЕСК, в раздела Изобразително изкуство, беше обявена..

публикувано на 26.05.20 в 11:49

400 млн. лв. оставили БГ-туристите в "Пловдив 2019"

Фондация „Пловдив 2019“ публикува акценти от поредицата изследвания  на инициативата Европейска столица на културата в града и държавата. Те са направени в периода 2015-та – 2019 и са част от задължителните изисквания за всяка столица на културата за ефектите от проекта. Според резултатите близо 2 милиона и 200 хиляди българи са посетили Пловдив..

публикувано на 26.05.20 в 11:35

Българинът все повече обича да чете книги от родни автори

На 25 май разговор с писателя Захари Карабашлиев . С него говорим за книгите, за процентите, за нас като читатели и народ. Той е и главен редактор на издателство "Сиела" от няколко години.  Захари Карабашлиев сподели една емоционална за него история от 24 май: "О бади ми се актрисата Гергана Кофарджиева-Гройс, честитихме си светлия празник,..

публикувано на 25.05.20 в 11:18

Читалищата очакват новите правила за работа след кризата

Разговор със Сашка Гъделева , председател на Общинския читалищен съюз - Пловдив, за ежедневната работа на колегите й, за излизането от кризата с коронавируса, и за това как те започват да приемат пловдивчани в читалищата. Сашка Гъделева работи в читалище "Шалом Алейхем - 1945" - Пловдив. Тя сподели, че все още няма ясно разписани правила за работа..

публикувано на 25.05.20 в 10:34