Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пътят на смъртта" остава в миналото

| обновено на 11.08.17 в 09:32
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Днес стартира дългоочакваната  реконструкция на 11-километровия участък от пътя Пловдив – Асеновград.  

Той ще бъде с габарити на автомастирала с по три платна в едната посока, и ще бъде завършен за по-малко от 15 месеца, заяви строителният министър Николай Нанков. Той уточни, че трафикът няма да бъде спиран.Ще бъде изградено ново кръгово кръстовище на Околовръстния път, където се пресича с отсечката за Асеновград. 

За мен едва ли има по-смислен проект от този, на който днес даваме символична първа копка. От днес реално започна реконструкцията на 11 км от пътя Пловдив-Асеновград и той става с три ленти в едната посока, с 9 метра широчина с габарити на автомагистрала, каза още министър Нанков. 

Той уточни, че общата сума на проекта е близо 25 млн. лева, като националното съфинансиране е 4 млн. лева, другите средства са от ЕС по програма „Региони в растеж“.  По нея ще се правят ремонти на общо 27 пътни проекта на територията на цялата страна. 

Снимка

Ще се ремонтира и отсечката от 33 км от  Асеновград до Кърджали за  близо 23 млн. лева, обеща инж. Светослав Глосов от АПИ. Той заяви, че новият път от Пловдив до Асеновград значително ще подобри трафика.

Министър Нанков подчерта, че пътят ще има габарити на автомагистрала, както и няма да бъде спиран трафикът по време на ремонта, защото средно 24 000 автомобила минават по него за 24 часа. Нанков каза още: "Изключително е важен този път, защото свързва Пловдив със Смолянска област, която е най-необлагодетелствана в цялата страна откъм транспортни коридори, няма жп-транспорт, нито второкласен път по линията Пловдив-Смолян".

Отсечката Пловдив –Асеновград е наречана „пътя на смъртта“, защото тук стават значителен брой катастрофи, увеличават се на годишна база със 7 тежки ПТП. Сега с новия път се очаква те значително да бъдат ограничени, ще се увеличи сигурността на преминаване, смята министърът на регионалното развитие.

На Околовръстния  път на Пловдив с пътя Пловдив-Асеновград ще се изгради кръгово кръстовище, ще се работи паралелно по 7 км околовръстно трасе на областния град. Ще има и локални платна  по пътя Пловдив - Асеновград, обеща Нанков. Той ще контролира изпълнението на проекта лично, и обеща да е готов за по-малко от 15 месеца. Изпълнител на трасето е „ИСА 2000“.

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34