Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за злоупотреби при строителството на "Цанков камък"

| обновено на 14.08.17 в 15:41

Депутати от ГЕРБ внесоха сигнал до главния прокурор, свързан с хидросъоръжението "Цанков камък". Те искат от Сотир Цацаров да провери защо на 7-ата година от изграждането му язовирът вече е за ремонт. 

В текста от няколко страници представители от ГЕРБ описват защо се налага пак да се проверява казусът, след като това беше направено по време на мандата на Борис Велчев. Цитирани са стойността на проекта, онова, което той е осигурявал за енергийната система през годините, и прогнози на експерти. 

Според тези прогнози, за да се изплати инвестицията за строежа, която е на обща стойност от милиард и половина, трябва да минат стотици години, а съоръжението вече се руши. Това е и новият аргумент на ГЕРБ да очакват задълбочена проверка от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. 

Сигналът не сочи отговорни лица, но Александър Ненков и Десислава Атанасова напомниха, че по времето на проекта енергиен министър е бил Румен Овчаров, а негов заместник – Корнелия Нинова. Именно към лидера на БСП беше и предизвикателството, което двамата отправиха - да каже дали новият антикорупционен орган трябва да се занимае с "Цанков камък".

В интервю за Радио Пловдив областният управител на Смолян Недялко Славов коментира, че като замисъл хидросъоръжението е добро, но е неефективно. „Цанков камък“ се оскъпи 2,5 пъти в хода на изпълнението, което е недопустимо. Това е изключително скъп проект, няма нужната възвращаемост, а строителството и експлоатацията му пораждат непрекъснато проблеми. 

Още преди година хората в Девин говорят, че има проблеми със стената на „Цанков камък“, допълни областният управител. 

Проблеми създавал и лошо проектираният обходен път, както и липсата на втора контрастена около Девин, където туристите могат да се наслаждават на водно огледало, а не на заблатена местност, както е сега. "Така би се подпомогнал и местният туризъм", смята губернаторът на Смолян.

Недялко Славов обобщи, че вместо ефективен хидровъзел срещу 1 милиард лева държавата е получила нерентабилно съоръжение, което ще се изплаща поне 50 г., с некачествено строителство и съмнителна ефективност. 

Това е най-лошият пример за реализация на енергиен проект заедно с АЕЦ "Белене", коментира областният управител на Смолян. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34