Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атон виждам преклонението на човека пред Бог

Времето ме интересува до някаква степен, но не така, както  останалите хора. Никога не зная какво ще се случи в края на седмицата, защото това е много време. Всичко може да стане дотогава. Това, че хората излизат в петък вечер например,  усложнява нещата, защото тогава всичко е пълно.  Защо не – във вторник, например?  Времето ме интересува  дотолкова, доколкото трябва да зная датите на изложбите си, заяви художникът  Атанас Хранов в навечерието на Успение Богородично. 

Има две неща, на които аз не отказвам, ако ме покани някой. Едното е да отида до Света гора,  Атон, а другото е да тръгна на плаване. В Атон съм бил 4-5 пъти и всички те са оставили много ярка следа у мен. Едва ли някой може да обясни какво е влиянието на Атон и какво точно той прави с теб. Това е комплекс от неща, които ти се случват, ако разбира се, отидеш с отворено сърце. Това е място, в което всеки, който е отишъл с отворени очи, истински като поклонник, получава това, което му трябва истински, без да може да го формулира. Когато отидох там за първи път преди 15-20 години, аз рязко промених начина си на рисуване и оттогава вървя по този път, по който ми се отвориха очите. Наскоро се замислих за своя избор и за нещата, които не отказвам. В Атон човек вижда преклонението на човека към Бога, това, което той може да направи, вярвайки в него – тези чудеса – манастирите, които дори не ги разглеждам като сгради, а като творение, като плод на Духа. Как са бутали скали, как са носели канари и материали с голи ръце по урвите.....Невероятно е! Там е възхищението от човешкото отношение към Бога, смирението на монасите, любовта им към вярата.

А другото – морето...там е директната среща с Бога. Както казва приятел моряк, няма човек, който да е бил по-дълго време в морето и да не му се е наложило да се помоли на Бог.

При първото ми посещение в Атон, беше жив още  легендарният монах  Пахомий. Беше много болен, двама братя монаси го бяха подхванали под ръце, но той изнесе цялата литургия – 4-5 часа пеене в ранни зори. Това е човешко усилие, воля и упование, това е красиво и достойно. Аз правя колекция от различни модели на поведение, странствайки по света – ако трябва да направиш нещо, как да можеж да го направиш така, както ни показват силните мъже – красиво и достойно. Пахомий беше един от тях.

Чуйте звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51