Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неспирен поток от богомолци към катедралния храм на Пловдив на Голяма Богородица

Миряни, чакащи да си купят свещи в двора на храма
Снимка: Антоанета Петричанска

Стотици православни християни се стичат от рано сутринта в храма „Успение Богородично“ в Стария Пловдив на днешния 15 август, когато се чества Успението на Пресвета Богородица и е храмовият празник на църквата.

Хора от всички възрасти, здрави и болни, българи и чужденци изкачват десетките стъпала към катедралния храм на Пловдив, за да запалят свещичка за здраве и да се помолят на Дева Мария. 

Снимка

Потокът от богомолци е непрекъснат, а тържественият звън на църковните камбани възвестява християните за евангелското събитие „успението“ на Божията майка.

Това е денят, в който според Светото писание Пресвета Богородица на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата "успение" - заспиване.

Точно в 9 часа Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската света Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“.  

След тържествената литургия в църквата се извършва и освещаването на обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

И тук православните християни спазиха традиционен обичай - красиви, бели гълъби литнаха над Пловдив, понесли на крилете си молитвите на миряните. Традицията с пускането на бели гълъби е стара и гласи, че изричайки по този начин най-горещите си мечти и надежди, те ще стигнат по-бързо до ушите на Божията майка и тя ще се застъпи за тях пред своя син Господ Иисус Христос. 

Снимка

Света Богородица се почита като покровителка на майчинството и на жените, като пазителка на семейното огнище. Народът нарича празника Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Ядат се диня и грозде.

Имен ден на 15 август празнуват: Мария, Мариана, Богдана, Богдан, Божан, Божидар.

Храмът „Успение Богородично“ в стария Пловдив е построен през 1844-45 г. на мястото на стара църква. Камбанарията е построена през 1881 г. в чест на руските освободители. Иконите и стенописите са рисувани от най-добрите български зографи от последните два века.

На Коледа през 1859 г. тук е отслужена първата литургия на български език – повратен момент в народно-църковните борби за независимост.

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна, след..

публикувано на 18.07.24 в 12:52

ПОбс придвижва процедурата за строеж на новото Околовръстно

Общинският съвет на Пловдив единодушно прие предложението за безвъзмездно прехвърляне на АПИ правото на собственост на недвижими имоти - частна общинска собственост в местността „Бей Кър“ в ЖР “Тракия“ за реализирането на новия лъч на Околовръстното шосе.  Двата имота са с големина около 2,1 дка, като те се намират в зоната на кръстовището, което се..

публикувано на 18.07.24 в 11:48