Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събор на чешмарите и фестивал на народното творчество в Доспат

Над 2000 чешми са изградени около Доспат, екопътека показва макети на най-известните от тях

Фестивал на народното творчество, наречен още Събор на чешмарите, се открива в Доспат. 

Той е част от тържествата по случай празника на града и ще продължи до 20 август в местността "Събора", в непосредствена близост до язовир "Доспат".

На фестивала за народно творчество ще се изявят около 400 участници. Целта на проявата е съхраняване на българските традиции и обичаи, които са извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура, обясняват организаторите.

Само в община Доспат има изградени над 2000 чешми. Новопостроените през последната година са шест. 

Традицията за тяхното изграждане се предава от поколение на поколение, а с годините прераства в традиционен празник. Екопътека с макети на едни от най-известните чешми е част от забележителностите на Доспат.

На събора ще бъдат наградени 74-ма майстори на чешми, като за първи път ще бъде отличена жена, построила чешма в памет на бивш кмет на село Чавдар. 

Тази година новост е, че всички социално слаби от общината ще се хранят безплатно на събора, каза кметът на Доспат Елин Радев: 

Отпуснал съм по едно купонче от 5 лева, взел съм ги от социалните по списък от всички населени места и някъде около 300 човека са такива, които ще им дадем безплатни копунчета за събора. Също така там сме отпуснали купончета и за участници, които ще са във фестивала, за чешмарите. Гледаме да ги подкрепим социално слобите слоеве. Направили сме добра организация, добри изпълнители сме поканили. Мисля, че ще се получи по – добре от всякога, както до сега сме го правили.

Снимка

Снимка






Снимка







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43