Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много дължим и много има да учим от Франция

За визитата на френския президент Еманюел Макрон в България разговаряме със социолога Мира Радева - за знаците, които визитата дава в политически и обществен смисъл. 

Мира Радева:  Първо, нека да кажа като франкофон и голям поклонник на френската култура, че съм много щастлива от тази визита, първо, защото смятам, че френската култура особено през последните 20 – 30 г. е незаслужено пренебрегвана. Според мен френската културна среда, френската интелектуална мисъл е дала много на света, в т. ч. е дала много на българите за осъзнаването ни като държавност, като нация, като социално-политическо устройство. За съжаление има още много да учим от Франция. 

Това е първата причина, а втората много съществена причина е, че Европейският съюз в момента е в доста сложна ситуация. Чисто геополитически целият свят е изправен пред нови предизвикателства и на този фон засилването, ролята на ЕС на мен ми се струва фундаментален въпрос, не само икономически, но най-вече както виждаме и военнополитически. България е естествена граница на ЕС и също така естествен коридор и средище на народи. В този момент, когато предстои българското председателство на ЕС трябва България да бъде осъзната от ЕС в нейната изключителна тежест, изключителна важност. И тук не става дума просто в България да се налеят някакви пари просто да станем страна членка на Шенгенския договор, което разбира се е много важно и за което е радетел, както знаем, Макрон, но също така България да се усети като една неделима част от ЕС, ние, българите, да се осъзнаем като равни на французи, на германци, на датчани, на всички останали и ние всички заедно да работим като единство на нашата държавност, на нашата икономика, на нашата политика. Това е изключително важен момент за самочувствието ни.

 Ние, българите, трябва да разберем, че сме оценени от европейците и точно това прави в момента визитата на Макрон. Аз се радвам, че той беше избран за президент, въпреки че разбирам, че в момента популярността му намалява, но аз се радвам, защото това беше един много голям защитник на европейската идея и човекът, който открито се противопостави на тенденцията от типа Брекзит. Връзката между Германия и Франция е фундаментът на ЕС и имаме един силен лидер в лицето на германския канцлер. Сега е много важно да имаме и втори такъв силен лидер на европейско ниво, какъвто се опитва да бъде Макрон и мога да кажа, че имам надежди.

Как коментирате любопитсвото, с което се наблюдава двойката- Бриджит- Еманюел макрон?

Мира Радева: Що се отнася до статута на Брижит Макрон като първа дама, нашето общество ми се струва, че скача от една тежка патриархалност, тежка изостаналост по отношение на модерното осмисляне позициите на мъжа и жената в една вулгаризация, която за съжаление снижи погледа върху жените буквално на равнище на нещо, което се купува на пазара, да не кажа по-лоша дума, защото това е културната среда, за съжаление, в която днес растат децата ни. За мен личната територия не един човек е негов личен избор и много важен знак затова какво той отстоява, какво той иска от живота си. 

И в този смисъл този президент с неговата съпруга  са пример затова, че човек не трябва да слага никакви бариери в главата си, че човук е роден, за да бъде свободен и роден, за да избира позицията си.  Онези дебати, за които говорите във Франция за позицията на първа дама всъщност имат чисто икономически отблясъци. Но те самите като двойка са представители на виждането, че личното пространство е личен избор на всеки един човек и всеки един от нас има право на този личен избор. Не мога да не ги подкрепям. 

Искам да кажа, че точно това е възпитателният момент. Ние в България трябва да се отучим да слагаме стигми, да поставяме живота в някакви щампи, да налагаме патриархални доста изостанали  правила на поведение. Днес ние в България на всяка крачка се сблъскваме с вулгарност и простащина и именно това води до изтичането на талантливи, умни, достойни хора от България. И нека да се научим точно на това – на култура на общуване, на култура на толерантност на избор, на чуждия избор, на личния избор. Ето, това ни учи тази двойка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29