Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много е важна подкрепата на Франция за Еврозоната и Шенген

Но това да не е сделка срещу свободата на придвижване на нашите работници в ЕС

| обновено на 28.08.17 в 10:48

Разговор в програма "Точно днес" на Радио Пловдив с икономиста Румен Гълъбинов. Говорим и  за това доколко важно е за България - Франция да ни подкрепи за влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище в Париж.

Румен Гълъбинов:  Много важно за България е да получим подкрепа от Франция за членството ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това е една организация, която е със седалище в Париж и е с дългогодишна, десетилетна история и в нея са събрани всички силни световни икономики, не само на държавите от Европейския съюз, но Съединените щати, Япония, Канада, Австралия и т. н.

Другото, за което вие като прочетохте заглавията от френските вестници ми прави впечатление е за т. н. теми, свързани със социалния дъмпинг,  касаят международните командировки примерно на шофьори, строителни работници, хора, които работят в туризма от източноевропейски страни в западноевропейски страни  и по какъв начин това влияе на пазара на труда.  

Българите в различните сезони варират между 30 и 50 хиляди човека  се оценява потенциала на този пазар за България. 

Но като добави хора от Румъния, като добави хора от други държави като Полша, Чехия, Словакия, Унгария тогава оценките на този пазар са, че над 300 хиляди човека ги касаят командировъчните условия, т. е. това са хора, които се наемат в източноевропейските държави от фирми. След това се командироват на работа в западноевропейски държави, където тези специалисти, тези професионалисти съответно работят за по-ниски възнаграждения, тъй като са се съгласили при подписването на договора. 

Примерно както е при международните шофьори, съгласили са се на 2 000 или на 2 500 евро, но ако във Франция трябва да се наеме френски шофьор за международни преводи той може би няма да се съгласи дори и на 6 000 евро, ще иска повече. И тук идват страховете, притесненията и недоволството примерно на френските синдикати, които съответно се оплакват, че изпитват конкуренция. 

Всъщност, това е  идеята на ЕС и на  общия европейски пазар, включително и общия европейски трудов пазар – да е отворен, да има конкуренция, да има свободно движение на работна сила, капитали, стоки и услуги. 

Така че въпросът е доста деликатен, спорът се води от дълго време за тези командировки и в крайна сметка държавите от Централна и Източна Европа, включително България.

Ние трябва много внимателно да прецизираме каква да бъде нашата позиция в едни такива разговори и ние да имаме позиция, с която да защитим националния интерес на нашите работници и служители на общия европейски трудов пазар.

Преди десетина година преките чуждестранни инвестиции у нас достигаха до 30 % от  брутния вътрешен продукт. Сега обаче за съжаление последните 3 – 4 години ние имаме слаби резултати в привличането на инвестиции.

Макрон предлага подкрепа на България за ERM2 и Шенген в замяна на подкрепа за френските профсъюзи. Смятам, че зад понятията социален дъмпинг и социална справедливост се крият страховете и недоволството на френските синдикати, които изпитват силна конкуренция на трудовия пазар. Социален дъмпинг няма ако хората си работят законно независимо къде се намират в ЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Георги Влайков от Аварийно спасяване- Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече потушените пожари, за да помагат на място с..

публикувано на 19.07.24 в 09:08

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02