Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отсичане главата на Св. Йоан Предтеча и Кръстител – Секновение

Смята се за “ лош ден”, “тежък празник” и се спазва строг пост

| обновено на 29.08.17 в 12:32

На 29 август Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. На този ден се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят - дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

В народния календар денят се нарича Секновение заради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта - стават равни по времетраене. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата -  самодивите. Смята се за “ лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи, и да не се започва нищо ново.

Православната църква почита Св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците. Затова посвещава на неговата памет три дни в годината. На 24 юни (Еньовден) тържествено се празнува рождението на тоя предвестник на Спасителя, прославя го на 7 януари (Ивановден) денят след празника Богоявление, а на 29 август възпоменава неговата смърт.

Празникът Секновение се нарича и Иван-Коприван, защото според легендата отрязаната глава на светеца била хвърлена в копривата.

Снимка

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос. Той е негов братовчед и предшественик, който според Евангелието, предсказва пришествието на месията (на Христа). Живял отшелнически живот в пустинята.

В исляма и в християнските арабски църкви Св. Йоан Предтеча е наречен пророк Яхия.

Евангелието пише, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното.

Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус.

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод. Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.

На 24 февруари Църквата възпоменава първото и второто намиране на светата глава, а на 15 май - третото, когато тя била пренесена в Цариград.

Снимка






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар настъпва към вилната зона на с. Отец Паисиево

Пожар на сухи треви близо до вилна зона гасят пожарникари в село Отец Паисиево, община Калояново , област Пловдив. Хората в района са евакуирани, след като няколко вили са пламнали. Вятърът е много силен и пречи на огнеборците.  Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква булдозер да направи просеки.  В землището на с...

публикувано на 16.07.24 в 14:05

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50

Вечеря с дюнер прати четирима в Смолянската болница

Четирима души са хоспитализирани в инфекциозното отделение на смолянската болница, след като са консумирали дюнери от търговски обект в близост до училище в кв. Райково.  Натровените- двама мъже и две деца на 12-и 17-годишна възраст, са потърсили помощ снощи в Спешното отделение. По думите на приелия ги д-р Момчил Хубчев те вече са в добро..

публикувано на 16.07.24 в 13:16

Шофьор-нарушител подхвърли столевка на пътни полицаи

Шофьор на „Мерцедес“ подхвърли 100 лева на първомайски полицаи, за да не го глобят за нарушение на Закона за движение по пътищата, но униформените го задържали.  Полицейският патрул, извършващ линеен контрол на пътя, забелязал колата да нарушава правилата за движение, докато преминава през кръстовище в града.  Полицаите последвали мерцедеса и го..

публикувано на 16.07.24 в 13:10