Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не финансираме общините на партиен принцип

Промените в Закона за публичните финанси, които са качени на сайта на Министерския съвет, имат две основни цели - изчистване на текстове във връзка с транспониране на директива на ЕС, и основната - усъвършенстване на механизма за финансова дисциплина на общините и на онези, които са във фактически фалит. Това каза в Пловдив председателят на комисията по Бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова. 

Поводът е днешно изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, че с тези промени управляващите опитват да дестабилизират малките общини, тъй като се натоварват с разходи, за които няма делегирани от държавата средства. 

Това просто не е истина, отбеляза Стоянова. Явно госпожа Нинова продължава политиката си на остро противопоставяне, която водеше и през предния политически сезон, коментира още тя. 

В основната си част тези текстове действат вече втора година и целят да ограничат политически безотговорното поведение на някои кметове да трупат задължения, каза още председателят на парламентарната бюджетна комисия. Менда Стоянова отчете, че от 264 общини в страната, близо половината са в недобро финансово състояние.

С правителствено постановление е отпуснато допълнително финансиране предимно на малки и средни общини с оскъдни източници на приходи, без тези общини да са делени по партийната принадлежност на кметовете им, каза още Стоянова по повод критиките на лидера на БСП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29