Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдивска област в училище трябва да бъдат върнати над 13 500 деца

Пловдивска област първа в страната има информационна система за всичките 358 училища и детски градини в региона и децата, които трябва да ги посещават

13 543 деца в Пловдивска област, което е 20% от всички деца в обалстта, никога не са посещавали детски градини и училища, но вече имат активни регистрации в областната платформа „Посещаемо и безопасно училище“. Тя е информационна и координира усилията на всички институции на областно и общинско ниво по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в предучилищна и училищна възраст. 

Платформата обхваща един областен защитен портал под контрола на областния управител и 23 общински защитени портала, в които влизат 358 училища и детски градини, контролирани от общинските кметове. Координационният център е в областната администрация, а достъп до данните там имат областният управител и началникът на Регионалното управление по образование. 

В областната платформа „Посещаемо и безопасно училище“ са обединени информационни масиви на ЕСГРАОН и четири министерства – образователното, здравното, финансовото и социалното. Има координация и с гранична полиция и българските консулства и посолства, чрез които ще се проследява дали децата, за които има данни че са в чужбина, действително са там.

Всеки екип, работещ в системата, разполага с мобилен защитен терминал за достъп „на терен“ до данните на информационната система. Екипите на терен отразяват резултата от посещението на адреса на ученика чрез своя защитен терминал и данните веднага стават видими през защитените портали от общинския кмет, областния управител и началника на Регионалното управление по образованието. 

Информационната система ще е активна през цялата година, а информацията в нея е налична в реално време. Гарантирана е защита на предоставените от институциите данни, увери обяластният управител Здравко Димитров. 

Той посочи, че Пловдивска област е първата в страната с вече действаща електронна система, която обхваща всички деца – от новородени до 18-годишна възраст. Димитров увери, че от Пловдив системата ще се мултиплицира в цялата страна в изпълнение решението на Министерския съвет от 5 юли тази година за обхващане и задържане в образователната система. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Отстраниха грандиозната ВиК авария в Пловдив, пускат водата постепенно

Отстранена е голямата ВиК авария, която за почти две денонощия остави без вода мащабна част от Пловдив -  болшинството блокове в ЖК „Тракия“,  „Съдийския квартал“ и районите около развлекателния център „Ескалибур“.   По уверение на  ВиК – Пловдив,  в „Тракия“  водата вече е потекла. Въпреки това,  на повечето места  вода все още няма. Тя  се..

обновено на 17.08.24 в 18:38

Пловдив и Пазарджик - първи по жеги днес

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.   Предупреждението от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.   В тези райони остава и много висок рискът от пожари. До обед навсякъде ще..

обновено на 17.08.24 в 15:39

Пияна шофьорка е блъснала линейката в Асеновград

От пловдивската полиция съобщиха подробности за снощния тежък инцидент в Асеновград, при който катастрофираха линейка и лека кола, след което и двете машини се преобърнаха на пътя.  Пострадали са всички участници в сблъсъка - четирима души.  Това се е случило око 21 ч. в петък на кръстовище, където лек автомобил Ситроен е ударил линейката.  По..

обновено на 17.08.24 в 11:25

Отново без вода в "Тракия", отстраняването на аварията продължава

Продължава отстраняването на ВиК аварията, която остави много пловдивчани без вода, в района на бул. „Санкт Петербург“ и ЖК „Тракия“.   Причината е спукан захранващ водопровод, аварирал край  развлекателния център "Ескалибур".  Живеещите в блокове в „Тракия“ съобщиха, че продължават да нямат вода, а чешмите по високите етажи са напълно сухи. От..

обновено на 17.08.24 в 09:11

Край Пловдив започва българо-американското учение "Тракийско лято"

Започва ежегодната съвместна българо-американска летателна тренировка „Тракийско лято“.  Тя ще се проведе от днес до 29 август в районите на 24-а авиобаза в Крумово, летище Пловдив, войсковия район в Чешнегирово и във временно отделени зони от въздушното пространство на страната.  В тренировката ще участват български войскови части, ВВС, командоси..

публикувано на 17.08.24 в 08:37