Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с дървесния корояд е трудна, не достигат хора и техника

Автор:

Липсва достатъчно техника и работна ръка за сечите в засегнатите от корояд гори в Родопите, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той коментира в Смолян проблема със съхнещите борови насаждения в Родопите, унищожавани от дървесен корояд. 

Създаден е кризисен щаб, който координира мерките за действие в засегнатите от корояд гори, допълни земеделският министър. Водят се разговори с чуждестранни компании, в това число и шведска, за доставка на високоефективна техника за дърводобив за справяне с проблема, допълни министър Порожанов.

Кризисният щаб, в който участват областни управители и представители на научната общност, ще заседава на 10-14 дни и ще се докладват всички действия, които се предприемат за справяне със ситуацията. Предприетите досега мерки нямат според Румен Порожанов бързия ефект, който всеки би искал да види в съхнещите горски терени. 

Почти единственият начин за справяне е да се създаде добра организация за изсичане на заболелите дървета и петната наоколо, извозване на дървесината и изчистване на терена, подчерта той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27

Пловдив празнува Голяма Богородица

Десетки миряни дойдоха тази сутрин в катедралния храм "Св. Богородица" в Стария Пловдив, за да запалят свещ и да се помолят на Божията майка.  Пред иконата на Дева Мария с младенеца се изви опашка.  Някои си купуваха бял гълъб, който пускаха с пожелания и молитви към Богородица.  В 9.00 ч. митрополит Николай даде началото на Архиерейска света..

обновено на 15.08.24 в 14:14

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 14:13

Дядо Николай: Смирението е в основата на всички добродетели

„Ако не се смирим, ние не можем да се помолим. Гордият човек не може да се моли. Гордата плът човешка не му позволява да се смири. “ Това каза в словото си по случай празника Голяма Богородица  Пловдивският митрополит Николай . Пред десетките вярващи, събрали се в катедралния храм „Успение Богородично“ в Стария град, владиката подчерта: „..

публикувано на 15.08.24 в 14:13
Снимка: ОДМВР- Видин

Голямо количество дрога иззеха в Септември и Пазарджик

Голямо количество наркотици иззеха криминалистите в Пазарджишко.  По време на полицейска операция срещу разпространението на дрога в Септември била извършена проверка в къща, в която живеела 21-годишна жена от пловдивското село Брестовица. Вътре полицаите открили два хартиени пакета и полиетиленова торба, в които имало ситно нарязана суха зелена..

публикувано на 15.08.24 в 13:10