Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предсрочно завършват ремонта на пътя Пловдив - Асеновград

Снимка: Антоанета Петричанска, Радио Пловдив

Цялостната реконструкция на пътя Пловдив – Асеновград ще приключи до Нова година, ако времето е хубаво и позволява да се работи. Това съобщи инж. Юлиян Инджов, собственик и управител на строителната фирма „ИСА - 2000“, която изпълнява ремонта. 

В момента шест и половина километра от общо 10,5 километровия път са готови за чакълиране, като се работи посока от Асеновград към Пловдив. 

В оставащия участък до края на септември ще бъде преместена по – голямата част от инженерната инфраструктура – газопроводи, водопроводи, електропроводи, напоителни и отводнителни канали. Част от тях се изместват встрани, на други се поставя защита и се закопават по – дълбоко, за да не се повредят. 

Старото трасе се рехабилитира, фрезова се и се слагат два пласта асфалт.

Големият проблем е изместването на  400-киловолтовите далекопроводи, които захранват КЦМ, обясни инж. Инджов. 

Той посочи, че по целия път ще бъдат вложени 140 000 тона асфалт.

Ако общините Куклен и Асеновград изготвят бързо проектите за двете кръгови кръстовища на входа на Асеновград и при отклонението за Долни Воден, до Нова година те също могат да бъдат приключени с общата реконструкция на пътя Пловдив – Асеновград, тъй като са включени в този проект, обясни шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов. 

Остава проблемът с отклоненията от скоростното трасе, които ще обслужват населените места и вече изградените обекти по трасето. Локалните платна трябва да се проектират от общините Пловдив, Куклен и Асеновград. Те не са включени в проекта за скоростното трасе, който се изпълнява в момента. След проектирането обществена поръчка ще определи кои ще са строителите на локалните платна, уточни инж. Атанасов. 

Близо 20 милиона лева ще струва отчуждаването на имотите и строителството на локалните платна, смятат от Пътната агенция.

Дончо Атанасов заедно с областния управител Здравко Димитров и представители на проектантите инспектираха изпълнението на ремонтните дейности на пътя Плодив – Асеновград. „Премиерът ми заръча всяка седмица да ходя на Асеновградско шосе, така че ще следя работата там постоянно“, посочи Здравко Димитров. 

24,5 м е общият габарит на скоростния път Пловдив - Асеновград. Той ще е с две платна с по две ленти от по 3,5 метра, две аварийни ленти по 2 метра и разделителна ивица, също 2 метра. По средата ще има еластична ограда, която няма да позволява пресичането на трасето и правенето на ляв завой. Завиването на ляво и обратният завой ще са възможни само на петте кръгови кръстовища - на изхода на Пловдив до Околовръстното шосе, при Крумово, КЦМ, Долни Воден и при входа на Асеновград. 

Кръгово кръстовище до ж.п. прелеза на Околовръстното шосе на Пловдив е проектирано като дарение на правителството заради приемането от Пловдив на софийския боклук, обясни шефът на Пътната агенция Дончо Атанасов. Сега предстои определянето на изпълнител за този проект и привързването му към проекта за цялостната реконструкция на Асеновградско шосе, посочи Атанасов. 

Проектът за реконструкцията на пътя Пловдив - Асеновград е одобрен през 2007 - 2008 година и се финансира по Оперативната програма "Региони в растеж". 

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка


Снимка
Снимка
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С военно шествие Пловдивският гарнизон отбелязва празника си

Пловдивският гарнизон отбелязва днес своя празник – 4 юли. Това е денят, в който през 1913 година българската армия побеждава сръбската в битката при Криволак през Първата световна война.  Впоследствие датата е обявена за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава ѝ. По повод празника от 20 ч. ще се състои традиционното..

публикувано на 04.07.24 в 10:47

Застраховат Пампоровата къща и още 70 общински имота

Половин година след пожара в Пампоровата къща общинските съветници дадоха разрешение тя и още над 70 общински имота да бъдат застраховани. Припомням, че пожарът беше в края на януари заради късо съединение на бойлер. По-късно беше обявена и обществена поръчка за избор на застраховател. Застраховани ще бъдат и още над 70 имота в ОИ Старинен..

публикувано на 04.07.24 в 10:20

Пампорово е домакин на форум за климатолечението

Научна конференция за климатолечението започва в Пампорово. Български и германски учени в областта на климатолечението участват в научна конференция, която се провежда от днес до събота в курорта Пампорово. Конференцията е на тема “Съвременен поглед върху климатолечението в община Чепеларе”.  Научната дискусия ще бъде открита с представяне на..

обновено на 04.07.24 в 09:58

ДГ "Мая" кандидатства с проект за енергийна ефективност

Детска градина „Мая“ в пловдивския район „Южен“ ще кандидатства за малко над половин милион лева по програмата за енергийна ефективност на общинските училища и детски градини. Това решиха единодушно общинските съветници.  Целта на проекта е значително намаляване на разходите за електричество и отопление в детското заведение. Сумата, за която ще..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

ПП-ДБ питат в ОбС за загубата на поземлени общински имоти

ПП-ДБ питат кмета на Пловдив знае ли Общината кои са нейните имоти и как да ги запази за пловдивчани. Общинските съветници от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ внесоха питане към кмета на Пловдив Костадин Димитров, след сигнал до тях от Асен Стефанов, бивш директор на Пловдивския общински инспекторат и на териториалната..

обновено на 04.07.24 в 08:32