Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И медиците от УМБАЛ "Пловдив" подкрепят протеста на колегите си

Ръководството и работещите в УМБАЛ "Пловдив" подкрепят протестната нота на колегите от УМБАЛ „Св. Георги“ срещу ескалиращото насилие над медици. 

В специална позиция до медиите, подписана от директора д-р Иво Мильотев, те осъждат проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца.

"За жалост в последно време насилието се превърна в ежедневие за нашата професия. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. Въпреки обидите и агресията, ние продължаваме да спасяваме човешки животи, изпълнявайки Хипократовата клетва", пишат медиците.

Ясно е, че след всеки грозен акт още и още млади лекари напускат страната ни. Водещата причина не е финансова, а липсата на отношение и уважение към труда им. Време е обществото да е ангажирано в борбата срещу агресията и насилието над представителите на най-хуманната професия, която във всички страни на ЕС се ползва с необходимото уважение и респект. Нека не допускаме повече чувството за безнаказаност на насилниците да взема връх в нашия живот, призовават медиците от УМБАЛ "Пловдив".

Припомням, последният случай на насилие над медици стана в края на миналата седмица в Спешно приемно отделение на УМБАЛ "Св. Георги", след като млад баща преби медицинска сестра по време на дежурство, защото се забавила да обслужи сина му. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Мълния запали пожар в Балкана над село Васил Левски

Мълния запали билото на Балкана над карловското село Васил Левски, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Пожарът е пламнал преди около час. Жители на селото са сигнализирали на спешния телефон 112.  Огнеборци от Карлово, водени от гл.инсп Тоню Чалъмов - началник на пожарната служба в Карлово и горски служители се качват към билото пеша, за да се опитат да..

публикувано на 16.08.24 в 17:41

МВР награди пожарникари, военни и доброволци от Пловдив

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов награди на церемонията днес 68 пожарникари, граничари, доброволци, горски служители, военнослужещи и граждани,  включили се в овладяване на пожарите, засегнали редица области в страната. С почетен знак на МВР III- та степен бяха наградени директорът на пловдивската пожарна..

публикувано на 16.08.24 в 16:52

Изправят пред съда двама, опитали да подкупят полицай и надзирател

Окръжна прокуратура – Пловдив предаде на съд двама мъже за опит да подкупят затворнически надзирален и патрулен полицай.  Първият случай е с осъден престъпник, предложил 400 лв. надзирател в Пловдивския затвор. Срещу парите той поискал служителят да внесе в килията му цял списък със забранени вещи, подготвени от негови роднини. Надзирателят обаче..

публикувано на 16.08.24 в 16:33

Потушиха пожар край гробището на Бачково

Пожар пламна в сухи треви до гробището на село Бачково, съобщи кметът на селото Христо Калчев. На място са били изпратени два екипа на противопожарната служба в Асеновград.  Бързата реакция на хората и навременната намеса на огнеборците са изиграли ключова роля за овладяване на пламъците.  Към момента пожарът вече е потушен, съобщи кметът Калчев...

публикувано на 16.08.24 в 15:48

Археолози откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

публикувано на 16.08.24 в 15:12