Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Просветният министър "от врата на врата" в "Столипиново" в търсене на ученици

| обновено на 07.09.17 в 15:34

Изненадващо и без шумна разгласа тази сутрин министърът на образованието Красимир Вълчев посети пловдивския квартал „Столипиново“.

Той обходи няколко адреса на деца, които са извън системата на образованието, срещна се с учители и образователни медиатори от СОУ „Найден Геров“ и Детска градина „Лилия“ и разговаря с родители от етическия квартал. 

Униформени служители гарантираха сигурността на министъра и обхождащия екип, в който се включиха зам.-министър Деница Сачева, областният управител Здравко Димитров, заместник-кметът Стефан Стоянов, началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова и експерти от район „Източен“.

Срещите на просветния министър в „Столипиново“ бяха затворени за медиите, от екипа му забраниха дори да се снима. Въпреки това, стана ясно, че мерките за издирването и връщането на децата обратно в клас тепърва ще се изясняват и въвеждат. 

Много от тези отделни случаи, които и аз имах възможност да видя, изискват допълнителна и специфична работа на институциите, обясни министър Вълчев. Той смята, че вероятно голяма част от всичките над 13 500 деца в Пловдивска област, които не ходят на училище, няма да бъдат върнати от първия път, но институциите ще продължат усилията в тази посока. 

Вълчев посочи, че продължава засичането на информационни масиви на ГРАО, образователното министерство и Гранична полиция, за да се изясни колко от необхванатите в училище деца не са в страната или пребивават временно тук.

Оценявам това, което правят учителите в този район, оценявам и това, което започнаха да вършат и членовете на екипите за обхват, които посещават домовете и убеждават родителите децата им да се включат в училище, а след това институциите взаимно си предписват мерки, коментира министър Красимир Вълчев. 

По думите му, всеки казус е специфичен, в някои случаи детето трябва да получи допълнителна подкрепа от институциите, често родителите му или самото дете са в чужбина, а точно тази комплексност на усилията се осигурява от механизма за съвместна работа.

Образователни медиатори да бъдат включени в екипите за обхват на децата в училище и всички смесени и проблемни райони да имат щатни медиатори. Това препоръчва просветното министерство на началниците на регионалните управления по образованието, за да се улесни връщането на децата в образователната система. За целта министерството ще предложи образователният медиатор да влезе в Националната класификация на професиите и длъжностите. 

Необходимо е и разширяване на обучението по български език в проблемните райони, посочи министър Валчев. Според него, от допълнително обучение се нуждаят децата, чиито майчин език не е български, и които имат трудности с усвояването на материала по всички дисциплини, заради това, че не владеят български език.

На национално ниво вече е открит телефон, на който могат да се подават сигнали за деца, необхванати в образователната система. Предстои откриването на горещи телефони и по места в Регионалните управления по образованието. 

Припомням, преди дни при старта на информационната платформа „Посещаемо и безопасно училище”, създадена за Пловдив и региона в изпълнение на решението на правителството за връщане на децата в образователната система, стана ясно, че 13 543 деца в Пловдив и областта, което е 20 на сто от всички деца в региона, никога не са посещавали детски градини и училища. 
От Пловдив системата се мултиплицира в цялата страна.
Снимка
Снимка

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна,..

публикувано на 18.07.24 в 12:52