Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е домакин на Балкански конгрес по генетика на човека

Учени разкриват защо хората имат възприемчивост към различни заболявания и уточняват механизмите на генетичната изменчивост

| обновено на 08.09.17 в 10:21

В Пловдив се открива Дванайстият Балкански конгрес по генетика на човека и Осмата  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци. Проявите са под патронажа на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание.

Основна тема ще бъдат новите хоризонти за научни изследвания на редките болести. Ще бъдат предсатвени най-новите постижения в областта на дисморфологичната генетика, неврогенетиката, репродуктивната генетика, пренаталната генетика, онкогенетиката и прецизната медицина. 

Акцентите включват още текущото развитие в технологиите и биоинформатиката, както и тяхното приложение във всекидневната медицина. В интервю за Радио Пловдив националният консултант по медицинска генетика проф. Драга Тончева обясни, че науката и медицината вече разчитат човешкия геном, но  най-важното е как се използва получената информацията - може ли тя бъде полезна за пациентите, как се прилага в практиката.

 Новите технологии коренно променят медицината. Това е невероятно бързо развитие на  познанието в областта на молекулните причини за развитие на заболяванията.  Геномиката извървя изключително бърз път на развитие. Говорим за революция, за влизане на геномиката в диагностичния протокол при всеки отделен пациент. Геномиката променя облика на медицината. Тя става индивидуална, персонализирана или така наречена прецизирана медицина, допълни проф. Тончева.

По думите й генетичните болести са много и разнообразни. Почти 20% от популацията има някакъв генетичен проблем, в центъра на наследствените  заболявания  са редките болести, които са 70 хиляди. В момента са познати над 3 600 заболявания. 

Естествено наследствените  болести са трудни за лечение. Има заболявания, които могат да бъдат лекувани с новите терапевтични средства, но там трябва да се познава  точната генетична причина. Има други заболявания, които не могат да се лекуват и тогава нашата сила е в превенцията, да предпазим раждането на деца с наследствени болести. В България може да се поставя вече генетична диагноза за генетичен дефект в ембриони, които са получени в   ин витро процедури, преди тези ембриони да бъдат върнати. Това е научен прогрес, които ни помага да лекуваме и да се борим с тези заболявания. Генетичните заболявания са в спектъра на редките, онкологичните  и социално значимите заболявания като диабет, хипертония, инфаркт, алцхаймер и много други. За някои от тях вече има генетични тестове, допълни специалистът.

Всички тези въпроси ще бъдат обект на дискусия на медицинския форум, в който ще участват над 350 специалисти, 80 от тях са чуждестранни лекари и научни работници.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34