Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След "Азербайджанската перачница" нищо няма да се случи

Тихомир Безлов

За българската следа в т.нар. "Азербайджанска перачница", за цената на консултанските услуги –у нас и по света, за разследванията и реакцията на институциите, разговаряме с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него  България не е някакво изключение в този списък с хора, за които се смята, че са  получили пари от семейство Алиеви. Наш  представител е част от този списък, един от многото  от този списък. Говори се за 16 хиляди превода, в този списък  фигурират известни личности - финландци, дачани, германци -дори представители на една от управляващите партии. По думите му, ако погледнем в контекстна - ако някой иска да лобира, да влияе в ЕС или САЩ го прави чрез известни личности, от които зависи нещо.

Интересният въпрос е какво точно е зависело от нашия представител в ЕБВР Калин Митрев, защото ако изхождаме от това което твърди разследването е добър имидж на президента автократ Илхам Алиев. Тук казусът е по-сложен, защото става въпрос за лобизъм, но  не за открит лобизъм. Защото в ЕС,а и в България  има големи лобистки компании, които са съвсем легални, които лобират за определени законодателства. Проблемът сега е, че това е ставало доста прикрито, бихме казали свърхконспиративно през верига от фирми със странни основания, коментира Безлов

Той допълни, че от друга страна от думите на самия Калин Митрев става ясно, че той просто е консултирал и не е направил нищо незаконно, защото тогава не е бил част от ЕБВР.

Тук веднага започваме  с паралелите и българските сравнения за консултанските услуги у нас.

Експертът допълни, че това което прави впечатление е, че Калин Митрев е една много особена фигура .

Той припомни, че това е човекът с най-дълъг стаж в ЕБВР. Той започва работа по времето  Виденов, след това е  освободен от Иван Костов, по времето на Симеон Сакскобургготски отново е назначен, след това заменен, а по времето на тройната коалиция отново назначен. По времето на кабинета Борисов 1 е освободен, но отново  назначен от Орешарски и до сега е на работа в европейската финансова институция. 

Тоест това не е случаен човек и едно от нещата, за което човек започва да се замисля е какво е точно влиянието му и защо точно той е консултирал и получава тези пари, допълни  експертът. 

Въпросът е - какъв е точно българския интерес? 

Според него обикновенно в такива разследвания нищо не се случва. Историята поне това показва.

В крайна сметка, като че ли нищо незаконно не се е случило. Платени са едни консултански пари в една чужда държава, човекът си е платил данъците- не мисля, че нещо незаконно ще се намери. Въросът е друг по-скоро морален и политически, по-скоро политически.  Дали ще бъде отзован или оставен Калин Митрев -това зависи от кабинета в момента.  А защо са го оставили, при положение е, че  е от  групата на врага?Според мен това е един от мостовете между големите политичеси формации в момента. Такива личности, които  не се пипат, коментира Тихомир Безлов.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл

Още от категорията

Твърдата политика към Македония е правилна!

„ След като 75 години в тази държавица е насаждан антибългаризъм, след като се е градила с лъжи и фалшификации, примерно – че бугарите по произход са татаро-монголи, с такива лъжи са се възпитавали редица поколения “ – заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Кирил Топалов – дипломат и член на комисията, която преговаря с Македония. „..

публикувано на 27.11.20 в 16:43

Отговорност за "Св. Мина" да поеме Областният кризисен щаб

"18 общини отказаха да направят ковид болници, а Община Пловдив  направихме всичко възможно да я създадем. Това иска обаче време и пари. Някои обаче се надскочиха. Община Пловдив няма необходимия финансов ресурс, всеки разход трябва да премине през гласуване в ОбС. В момента в МБАЛ "Св. Мина" имаме  60 ковид легла с 60  болни, а болницата беше..

публикувано на 27.11.20 в 16:05
Черен петък

Полупразни молове в деня на Черния петък и преди затварянето им

Въпреки Черния петък и последния работен ден за следващите три седмици на моловете у нас, до този час в Пловдив те са полупразни. Това показа наша репортерска проверка.  Посетителите са с маски и споделят, че са дошли главно заради намаленията на стоките, които са от 20 до 70%. Според някои от тях, те са само на хартия. Търговците, обаче,..

публикувано на 27.11.20 в 15:39

Проверявайте намаленията в "черния петък"

„Този „черен петък“ е необичаен по много причини. Едната е, че има пандемия и тя води след себе си последствия. Другата – че имахме пилотен „черен петък“ миналата седмица, може би два „черни петъка“ ще има тази година. От утре голяма част  от магазините ще бъдат затворени и това вероятно ще предизвика някои хора да си купят неща, които са..

публикувано на 27.11.20 в 11:15

Правителството закъсня с мерките за Ковид-19

Мярката е добра, но закъсня, и това е пропуск на правителството,  така коментира „затварянето“ на държавата, както някои наричат триседмичното затваряне от  училища до  МОЛ-ве , като мярка за борбата с Ковид 19 проф. Радослав Гайдарски бивш здравен министър и преминал през заболяването. Проф.Гайдарски посочи като основание  за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 10:44