Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завесата на "Сцена на кръстопът" се вдига в неделя

21 представления от 4 страни, 18 трупи от 9 града с над 200 актьори – това съдържа афишът на 21-то издание на Театралния фестивал „Сцена на кръстопът 2017“. Форумът, чийто надслов тази година е „Театъра Пътят“, ще се проведе от 10 до 23 септември в Драматичния театър в Пловдив. Освен от България пристигат театри от Англия, Украйна и Турция – съобщиха организаторите.

„Лицето на това издание са многообразните варианти на любовта, защото има комедии, има мюзикъл за възрастни, оптически илюзии и дори цирк в една от пиесите. В селекцията са и постановка по романа на Никос Казандзакис „Последното изкушение“, вариации на Шекспир, представени от английска трупа, поредният прочит на „Женитба“ на Гогол“ – заяви селекционерът на фестивала театроведът Богдана Костуркова.

По традиция старт на форума дава пловдивската трупа с премиера на постановката „Руски мармалад“ от Людмила Улицкая с режисьор Владимир Гурфинкел. Другата премиера на пловдивската драма е „Момчето от последния чин“ от Хуан Майорга с режисьор Крис Шарков. От родния град на Шекспир Стратфорд на Айвън пристига английска трупа, която ще играе класиката „Веселите уиндзорки“.

В съпътстващата програма на 19 септември е вечер, посветена на големия наш драматург Константин Илиев, по повод предстоящата му 80-а годишнина.


Още от категорията

Шествие по Главната на петия ден на протеста в Пловдив

Около 300 души се събраха пред община Пловдив си искането за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите заявиха, че всеки ден ще има протест, докато кабинетът Борисов не падне. Младеж издигна транспарант, на който пишеше: „Искам да живея, а не да почивам в България“. Масовите надписи на плакатите бяха..

публикувано на 14.07.20 в 19:38

159 са новите случаи на Covid-19, 19 в Пловдив

159 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие при направени 3 341 пи-си-ар теста. С тях общият брой на заразените в страната достига 7 411души, от които активни са 3 618. Това показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал към полунощ. Според тях за последните 24 часа у нас са починали 8 души, а..

обновено на 14.07.20 в 17:31

Кабинетът няма да подава оставка

Правителството няма да подава оставка, заяви в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов.  Според него готвеният от БСП вот на недоверие към кабинета заради корупция ще бъде неуспешен.  "Със сигурност това няма да е успешен вот, тъй като партньорите, подкрепящи правителството, се консолидираме около това, че има още много какво да..

обновено на 14.07.20 в 17:30

За Пловдив трябва да се мисли 50 години напред

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров подкрепи идеята за реализирането на проекта „Въча“. Темата е била обсъдена по време на днешната среща между екоминистъра, кметът Здравко Димитров и представителите на Напоителни системи, Басейнова Дирекция и РИОСВ.   „Идеята е актуална от много години и вече е на път да се финализира...

публикувано на 14.07.20 в 16:49

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще има в УМБАЛ "Св. Георги"

Нов педиатричен и онкохематологичен комплекс ще бъде изграден в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Проектът е на стойност 17 милиона лева. Средствата ще бъдат осигурени от държавата, като ще бъде увеличен капиталът на търговското дружеството. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който посети здравното заведение заедно..

публикувано на 14.07.20 в 14:44