Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенна среща на гъбарите в Пампорово

Любители и познавачи на деликатеса споделят опит в събота и неделя

Гъбари от цялата страна се събраха на  традиционната си есенна среща в Пампорово. Любители и познавачи на гъбите подредиха изложба с около 90 диворастящи гъби, събрани от Родопите. 

За двудневния форум пристигнаха около 40 любители гъбари от цялата страна, както и гости от Гърция и Италия. Организатор е Борис Асьов, главен асистент от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

Идеята е едно да популяризираме гъбите и второ да правим информацията за тях достъпна. Да сме от полза за хората всъщност, които имат нужда да потърсят информация за гъбите. Да са по – уверени, когато събират диворастящи гъби в гората.

Снимка

Около 90 диворастящи гъби бяха подредени в изложба.

Лятото е не толкова „гъбно“, колкото е било предни години, но все пак 80 – 90 вида гъби за една изложба хич не са малко. Но, тука на Пампорово вщъщност сме си правили рекорда 2014-та година, тогава по масите имаше над 300 вида със сигурност.

Стела Гълъбова приготви традиционната гъбена чорба от отбрани гъби за всички участници.

Как се прави вкусна гъбена чорба? – С любов, преди всичко, и с хубави гъби. 


Гъбарите избират Пампорово за традиционната си есенна среща, защото смятат района за едно от най-благодатните места за наблюдение и събиране на гъби в Родопите. 

Любители и познавачи на гъбите се обединяват във фейсбук група преди шест години. Специализираната група "Гъбите и гъбарите" възниква съвсем спонтанно, а социалната мрежа се оказва една от най-бързите възможности за комуникация на хора с общи интереси, насочени към специфичния и богат свят на гъбите. 

Създател на групата е микологът от БАН д-р Борис Асьов.

По традиция участниците ходят заедно в планината в търсене на гъби. В програмата са включени екскурзии в районите на Пампорово и Смолянските езера. Групите търсят най-различни видове гъби, включително и трюфели с помощта на обучени за това кучета. 

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33