Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В новия политически сезон ни чакат бури пред затишие

Политическият сезон започна вяло, но само на преден план, защото свикнахме с голямо противопоставяне между ГЕРБ и БСП в предишните месеци. Дори на управляващите това им харесва, защото усетиха, че когато имат яростен противник,  това затяга и техните редици, сблъсквайки се двете партии се крепят една - друга, коментира пред Радио Пловдив социологът Първан Симеонов. 

Усещането за вялост идва и от факта, че  предишният сезон някак си не свърши, противопоставяния имаше и през август. Ще има сблъсъци през новия сезон за антикорупционния закон, за въоръжаването на армията, за бюджета, прогнозира той.

Според него протестът, който се организира тази вечер, но анонимно в социалните мрежи, изглежда повече като активно мероприятие, без усещане за координация, което е предпоставка да се провали.

Мнението на анализатора е, че в третото си правителство ГЕРБ имат по- стабилен партньор – Патриотите. С тях те  просто продължават предишното полувреме. Заради по- острото противопоставяне по линията управляващи – опозиция в парламента сме свидетели на факта ярки в приказките, не толкова ярки в действията, но това е духът на времето, ние живеем в постистина, в който разказът, интерпретацията са по- важни от случките и действията. Не случайно в парламента, особено вляво, влязоха толкова журналисти. Парата е в свирката или пък локомотивът върви напред – нека публиката да прецени, каза Първан Симеонов.

Той смята, че Веселин Марешки изпадна в неловка политическа ситуация, като изгуби значимост, както ББЦ и БДЦ в предишния парламент. Те изгубиха значимост като парламентарна група и понесоха  доста удари по съдебна линия. Освен това присъствието на Валери Симеонов маргинализира Марешки. 

Това кара ПГ на Воля да бъде по- бойка. Марешки знае какво се случва, когато е в позицията на резервно колело.Той, обаче, има стабилна група в Народното събрание и има автентична подкрепа сред гражданите заради ниските цени на горивата и лекарствата. Друг е въпросът че ГЕРБ и Борисов така управляват. Затова шуми, в опит да не се обезцени, че няма да събори правителството е ясно, коментира социологът.

Трудно е да се чакат изненади, когато хората не искат изненади. Данните за това как хората възприемат икономиката и личните си финанси  са категорични – в икономиката има известно ускорение, имаше летен сезон, а това означава комфорт за властта, има и политическа предвидимост. В тези условия не виждам енергия за промяна. 

Като няма такава трудно ще има поръчка за изненади и трусове. Освен това на прага е Европейското председателство, което ще доведе до политическо затишие. По- скоро в политиката ще има буря пред затишие, ще има ежби, но после те ще утихнат, за да не се изложим пред чужденците.


Още от категорията

Грипният вирус е непредсказуем, протича различно при хората

Грипната епидемия обхваща все повече градове. Главният държавен санитарен инспектор доктор Ангел Кунчев заяви, че страната се намира в навечерието на национална грипна епидемия. В Пловдив няма повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, отчетен е дори лек спад през последните дни. Вирусът е непредсказуем. Той..

публикувано на 23.01.20 в 10:51

Правителството няма да реши проблемите с околната среда

БСП внесе четвъртия вот на недоверие към правителството на Борисов. Този път за провала на кабинета в политиката на околната среда и водите. Предстои гласуване, а от ГЕРБ очакват, че той няма да мине. Проблемите с околната среда, с нездравословните условия на живот се натрупват. В Пловдив достатъчно дълго се коментираше ситуацията с мръсния..

публикувано на 23.01.20 в 10:13

Когато се финансира нещо с дълг - да се кажат точно обектите

Какво е финансовото състояние на Община Пловдив и допустим ли е нов заем от 120 милиона лева? Отговорите научаваме от  Георги Стоев , икономист и председател на „Тракия тех“. Георги Стоев каза, че бюджетът от 343 млн. лева на Пловдив за 2020 година позволява дългово финансиране на капиталовите разходи в програмата. Това е бюджет със 160 млн. лева..

публикувано на 23.01.20 в 09:40

Фундаментът на БНР са хората, а финансите - движещата му сила

Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио. Той беше избран на днешното заседание на Съвета за електронни медии при втория опит за избор на нов директор.  За новия ръководител на БНР гласуваха четирима от членовете на СЕМ, а един се въздържа. Андон Балтаков впечатли медийните надзорници с модерната си концепция и визия..

публикувано на 22.01.20 в 16:09

Двама болногледачи в Дома ще бъдат уволнени, предстоят и други уволнения

В интервю за Радио Пловдив заместник - кметът по социални дейности и европейски политики Анести Тимчев съобщи, че ще уволни двама болногледачи от Дома за хора с деменция "Св. Георги" в Пловдив. Той е взел това решение, след като вчера е провел срещи в Дома с лекуващия лекар д-р Константинова и някои от болните хора, както и с внучката на една от..

обновено на 22.01.20 в 15:38