Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждаме Международния пленер в Стария Пловдив

В студиото на Радио Пловдив гостува Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници. Тя представи изложбите, които дружеството открива през месец септември.

Днес в залата на ДПХ на ул. „Гладстон“ се открива традиционната изложба „15 х 5“. Експозицията включва  картини живопис, графика, фотография, скулптураи мозайка. Сред участниците са: Моника Роменска, Атанас Карадечев, Светлозар Чавдаров, Иван Чакъров, Жорж Сопаджиев, Константин Константинов и др.

На 13 септември в зала „Пловдив“, изложба „Есенни импресии“ откриват Владимир и Дамян Дамянови.

Баща и син представят мозаечни пана. До 2-ри октомври, посетителите ще могат да се потопят в магичния свят на  това древно изкуство.

Г-жа Фурнаджиева с гордост заяви, че се възражда Международният пленер, който през последните години изчезна от културния  календар на Пловдив. Очакват се художници от Германия, Унгария, Словения, Македония и България. Денят на отворени врати е 20-ти септември. Тогава посетители и журналисти ще могат да се докоснат до творческия процес и да се запознаят с художниците. Изложбата ще бъде открита на 26-ти, в двора на къща Нишанян - Старинен Пловдив.

На 29-ти септември се открива Националната изложба „Колаж“. В залата на ДПХ ще бъдат наградени Траяна Михайлова, Лаура Димитрова и Николай Станев.

Интервюто със Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през юни. 392 стр., ок. 5А,..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13