Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

46% от децата смятат, че най-важните предмети са безинтересни

Образованието и фокусът на едно проучване, направено сред българските шестокласници. Половината от тях намират основните предмети за напълно безинтересни. 

Повече от програмния директор на Центъра за приобщаващо образование - Димитър Лазаров, който ни въвежда в последното им изследване.

Основни акценти от изследването: 

  • 46% от децата смятат, че най-важните предмети (като математика, история, география, английски) са напълно безинтересни;
  • Любимите предмети са физическо възпитание (76%), рисуване (57%) и музика (56%);
  • 95% смятат, че е важно да се ходи на училище, а 79% харесват учителите си;
  • Не агресията е най-големият проблем на децата (едва 18%), а страхът от провал в ученето (56%).
  • 23% от шестокласниците живеят в крайна бедност, а 18% имат трудности с българския език

С нова детайлна инфографика Център за приобщаващо образование (Центъра) представи данните от национално представително проучване на шестокласниците в България преди началото на новата учебна година. Инфографиката, озаглавена „Какво е да си шестокласник в България“, показва както някои положителни тендеции, така и някои доста обезпокоителни.

Най-добрата новина е, че 95% от шестокласниците у нас смятат, че е важно да се ходи на училище, а 79% харесват учителите си. Но фактът, че въпреки това почти половината (45%) споделят, че са готови да избягат от час при първа възможност ясно показва, че училището не е адекватно спрямо изискванията на съвременните деца.

Особено ясно това се вижда при въпросите за харесвани и нехаресвани предмети. Любимите на децата предмети са физическо възпитание и спорт (76%), рисуване (57%) и музика (56%) – и това не е изненадващо, тъй като там има учене чрез правене и децата са активни участници в процеса.

А най-важните предмети за тяхното развитие са най-нехаресвани от децата – историята (43%), математиката (40%), географията (35%) и английският (31%). Почти половината шестокласници (46%) ги обявяват за безинтересни – което означава, че класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават, се проваля да вдъхнови децата към учене.

Националното представително проучване се организира в рамките на програма „С поглед в бъдещето – училището има смисъл“.
С нея Център за приобщаващо образование си поставя за цел да насърчи училището и местната общност заедно да помагат на децата, за да осъзнаят връзката между собствената си реализация и ходенето на училище. 

Програмата се осъществява сред всички ученици от 6-ти клас в две поредни учебни години, в две партньорски училища в Брезово и Тетевен и служи за основа на разработване на модел, който свърза училищата с местните предприемачи и професионалисти.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

На есен отиваме на седми по ред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33