Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След бурни дебати сливането на общинските болници е факт

| обновено на 14.09.17 в 16:55
Снимка: Живка Танчева

Многопрофилните болници "Свети Мина", "Свети Панталеймон" и ДКЦ 6 вече са едно здравно заведение. 

Кметът Иван Тотев  заяви, че вариантът  двете болници да продължат да съществуват самостоятелно ще струва много повече, отколкото, ако те се слеят. Той обясни, че според него двата процеса вървят паралелно – сливането на двете лечебни заведения и увеличаване капитала на ДКЦ 6 и няма проблеми. Той подчерта, че категорично е ясно, че  сградата на "Свети Мина" остава за помощно заведение, като има програма  за оздравяване на двете звена.  

Ще има 1 млн.лева за ново оборудане, нова техника, обеща Тотев. По думите му няма "демони зад вратата". Причината е да гласуваме днес е, че искахме всички точки по това обединение да се изчистят, заяви Тотев. Той отрече обвинението на д-р Учкунова за назначаване на "политически послушковци".

На този етап дълговете на "Свети Мина" са близо 700 000 лева.

Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" каза, че според нея в болница "Свети Мина" е имало източване, както и партийни назначения. Тя предложи като заместник - управител на болницата да бъде назначен д-р Цветан Деведжиев.


Д-р Цветан Деведжиев от МБАЛ "Свети Мина" пред общинските съветници обяви, че е опитал да направи бизнес план, но не му е било разрешено. Той изрази сериозното безпокойство на колегите му за съдбата на Първа градска болница, защото тя е катастрофирала години назад. Д-р Деведжиев отказа да съобщи окончателно дали приема предложението да бъде заместник на доц. Петко Недев. 

Директорът на МБАЛ "Свети Пантелеймон" доц. Петко Недев, който е и автор на бизнес - плана за развитие на новото здравно заведение посочи, че  двете болници трябва да се обединят, защото иначе няма да могат да издържат на конкуренцията. 

Николай Радев от БСП заяви на микрофон в зала, че са поканили за разговори доц. Петко Недев и са чули идеята за бизнес-план, който има много силна социална страна. Радев заяви, че ситуацията се повтаря с Белодробна болница, и те предлагат този път да се слеят двете болници, защото общинското здравеопазване трябва да се запази.
След бурни дебати предложението беше подкрепено от 42 общински съветници при необходимо квалифицирано мнозинство от 39 гласа.
Следващата седмица предстоят срещи на кмета Иван Тотев с двамата предложени за управители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28