Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаваме традиции и с новите технологии

Около 800 ученици ще влязат в 30 професионални гимназии в 19 града на страната, за да се обучават по системата „Учене чрез работа“ в рамките на проекта ДОМИНО на българо-швейцарската програма. Интересът към  дуалната форма на обучение нараства през годините става все по-голяма, тъй като  и големите индустриални предприятия започнаха да заделят ресурси и средства, за да подпомогнат  професионалното образование и да си подготвят кадри. 

Община Пловдив в това отношение е сред лидерите, тъй като ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Христо Ботев“ вече има утвърдена практика и посреща новата учебна година с още две паралелки.  Директорът на гимназията инж. Константин Костадинов изрази надежда, че професионалното образование ще се възроди и подчерта, че благодарение на направеното от бизнеса в областта на дървообработващата промишленост, през  учебната 2017-2018 г.  ще има три пъти повече ученици в сравнение с миналата в областта на  дуалното образование. Паралелките са вече три.

Инж. Костадинов подчерта, че за голяма част от учениците професионалното образование е наследствено предпочитание – те са деца и внуци на мебелисти и искат да продължат традицията. Стимулите за тези деца са много, сред които и материални. Учениците, особено отличниците заслужават това. В училището е традиция учебната година да стартира с връчване на грамотите на отличниците от предходната.

Инж. Костадинов подчерта, че за първи път в 20 годишната му професионална практика той ще бъде свидетел на това, как представителите на бизнеса ще споделят празника на учениците в училището, защото го смятат и за свой празник.

Страната ни напредва в областта на производството и техниката, на технологиите, но сериозно изостава с квалификацията на кадрите. На откриването на учебната година ще присъстват за първи път представители и на петте фирми, с които работи училището.  Гимназията  успя да закупи нови машини, за да могат учениците да се запознаят с тях и когато  отидат във фирмите, да са подготвени за работа с тях и с технологии и да могат да се развиват. Проект ДОМИНО финансира всяко дете,  записано в дуално обучение с 50 лв. месечно в 9-ти и 10-ти клас, а в 11-ти -  вече ги назначава във фирмите, от които завършилите образованието си ще получават трудовите си възнаграждения, подчерта  инж. Константин Костадинов.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18