Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят част от ул. "Васил Левски" за проверка чистотата на въздуха

Движението на автомобили по ул. „Васил Левски“ в отсечката между бул. „България“ и бул. „Дунав“  от 11 дд 13 часа бе ограничено .   Причината е измерване на чистотата на въздуха, а инициативата е част от проявите в Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември).  

От община Пловдив обясниха, че от снощи мобилната станция на РИОСВ прави измервания, като идеята е да се провери какъв въздух дишаме при интезивен трафик и при липса на движение на автомобили. 

 Ограничаването на движението в натоварен участък от градската среда се осъществява за шеста поредна година в Пловдив със съдействието на КАТ. Наблюдават се кръстовища с дълъг престой на автомобили. Мобилната станция ще измерва емисионното натоварване на атмосферния въздух със и без моторни превозни средства в дадения участък.

 „Целта е да покажем каква промяна в качеството на въздуха има, когато е нормално движението на моторни превозни средства и когато се ограничи автомобилния трафик в дадена градска зона“, коментира експертът от дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в община Пловдив Елена Найденова. Според нея насърчаването на алтернативни форми на придвижване и екологичен публичен транспорт са едни от основните мерки, които могат чувствително да подобрят качеството на въздуха в българските градове.

През 2015 година мобилна станция по време на Европейската седмица на мобилността бе позиционирана на кръстовището на „Баня Старинна“. Отчетено бе въздействието върху качеството на атмосферния въздух в района от ограниченото движение на автомобили. На този ден анализираната средноденонощна стойност на ФПЧ10 бе 38 mg/m3, което е под нормативно определените 50mg/m3 за средноденонощна норма.

Мобилната станция на МОСВ ще остане да измерва качеството на атмосферния въздух в участъка между булевардите „Дунав“ и „България“ до 21 септември 2017 г. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Вертолети помагат за гасенето на пожарите в Средна гора, има опасност за две села

Военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово се включиха в гасенето на големия пожар, който гори в Средна гора. Те ще действат за погасяване на пламъците в землището на село Песнопой, Община Калояново, и село Михилци, Община Хисаря.  Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 ч от авиобазата и ще подпомагат действията на..

публикувано на 12.07.24 в 11:55

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45