Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата са продукт на това, което виждат

Превърна ли се агресията в модел на поведение в училище?

И загубиха ли децата уважение към учителите? Въпроси отново на дневен ред, които възникват след случая в Садово, където ученици пребиха преподавател от Селскостопанската гимназия.

Основната причина за ескалацията на физическите форми на агресия, е общата рамка и дали тя се приема за норма. Има изкривяване на нормата – кое е допустимо и кое не, заяви в интервю за Радио Пловдив доцент Маргарита Бакрачева.


Тя представи и проучвания, които показват, че мотивацията и енергията на учителите спада драстично след няколко години работа в училище. Един от основните проблеми на преподавателите е липсата на подкрепа от страна на родителите.
Децата са продукт на това, което виждат, категорична е доцент Маргарита Бакрачева. Според нея е необходима промяна на цялостната нагласа на обществото.


Доцент Бакрачева подчерта, че един от механизмите за справяне с агресията сред подрастващите, е чрез включването им в активно участие. Това е ученето чрез собствен опит – какво не бих желал да ми се случи на мен и как мога да помогна нещата, които не одобрявам, да останат извън средата ми, коментира Баграчева.

Има прекрасни деца в България и много положителни примери във всяко едно училище, допълни още Маргарита Бакрачева.

Цялото интервю с доцент Маргарита Бакрачева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44